Србија

НОВЕ ОДЛУКЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Од понедељка се ове МЕРЕ УКИДАЈУ!

Ево како стоје ствари

Посете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима поново ће бити дозвољене, а од понедељка, 24. августа, биће дозвољено и одржавање културних дешавања са присуством публике, попут биоскопа, позоришта и концерата у институцијама културе, уз ограничења којих се организатори морају строго придржавати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је данас одлучио Кризни штаб за заштиту здравља становнишства од заразне болести ЦОВИД-19 на којој је било речи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Србији, саопштила је Влада Србије.

Од понедељка ће бити дозвољено присуство публике или гледалаца на културним догађајима, али њихов број не сме да прелази пет стотина. То значи да ни у биоскопским и позоришним салама, али ни у већим халама и аренама, не сме бити више од 500 гледалаца.

Додатно, организатори треба да се придржавају свих превентивних мера при организовању догађаја, које су договорене на састанку премијерке Ане Брнабић и представника позоришта, биоскопа и манифестација.

Наиме, морају се носити маске и поштовати физичка дистанца од 1,5 метар односно једног празног седишта између људи. Одређена је и адекватна физичка дистанца на догађајима на отоверном.

Такође, одлучено је да се након много времена, на темељу нешто повољније епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања психичког здравља и социјалног живота корисника, дозволе посете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима.

Посете су дозвољене искључиво уз најстроже поштовање свих превентивних мера и протокола о посетама.

Кризни штаб подсећа све грађане да се епидемиолошка ситуација постепено побољшава, али да је опасност од заразе вирусом корона и даље присутна.

– Уколико наша дисциплина не буде била на високом нивоу у наредном периоду, то ће се врло јасно одразити бројем прегледа и хоспитализованих особа у наредном периоду – наводи се у саопштењу.

Неопходно је да грађани и даље носе маске у затвореним просторима, редовно перу руке, користе дезинфикациона средства и одржавају раздаљину.

Кризни штаб наставља да прати развој епидемиолошке ситуације и прилагођава превентивне мере тренутном стању.

– Веома је битно да и даље будемо одговорни према себи и другима и поштујемо све мере, јер ћемо само тако сви заједно доћи до циља а то је коначна победа над корона вирусом – наводи се у саопштењу Владе Србије.

Извор: Srbijadanas.com