loading...
Регион

РЕГИОН СЕ ТРЕСЕ! Албанци добили велику територију на истоку: Ево о чему је реч

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Агим Нухио јуче је на свом фејсбук-профилу (на слици) објавио фотографију на којој се види нови амблем македонске полиције исписан и на албанском језику.

На униформи македонске полиције до сада су били коришћени само македонски језик и ћирилично писмо, као и на енглеском језику исписано “полис”.

Јуче је министар Нухиу потписао нове нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику.

– Потписали смо нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику, саобраћајној полицији, граничној, хеликоптерској јединици за полицијска задужења и јединици за специјална задужења – навео је Нухиу.

Македонски МУП је након фесјбук-објаве Нухиуа о увођењу униформи са двојезичним амблемима саопштио да је реч о законској обавези коју министарство мора да реализује.

– У Закону о коришћењу језика у Северној Македонији у члану један је утврђено да на целој територији Републике Северне Македоније и у њеним међународним односима службени језик је македонски језик и његово ћирилично писмо. У наставку истог члана утврђује се да је други језик, онај који говоре најмање 20 одсто грађана (албански језик), такође службени језик, као и његово писмо, у складу са овим законом – наводи се у саопштењу МУП.

У складу са чланом осам став три наведеног закона наглашава се да униформа полиције, ватрогасаца, здравствених радника у Скопљу и у општинама у којима најмање 20 одсто грађана говоре службени језик различит од македонског језика, написане су на македонском језику ћириличним писмом, као и на језику који говоре најмање 20 одсто грађана Северне Македоније, албанском језику и писму.

Извор: Новости; Д.К

loading...