Србија

Шокантно! Ово се неће свидети грађанима! КО СЕ ВРАТИ СА ЛЕТОВАЊА, ЧЕКА ГА „ЗАТВОР“? Ево о чему се ради!

Србија покушава да се заштити због пораста броја заражених у комшилуку, у којем ове године летује велики број Срба. Засад је ово само препорука лекара, а ускоро би могла постати и обавезујућа мера!

Туристима из Србије који тренутно летују у БиХ, Хрватској или Црној Гори по доласку кући препоручује се карантин од седам дана и поштовање свих епидемиолошких мера! Засад је ово само препорука лекара, а ускоро би могла постати и обавезујућа мера!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред овог апела лекара, на свим граничним прелазима на уласку у Србију пооштрене су санитарне контроле, а након детаљних прегледа сваки путник који уђе у нашу земљу добије обавештење о превентиви. Ове радикалне мере донете су због већег броја заражених у комшилуку, у којем ове године летује велики број Срба

Према речима чланова Кризног штаба, уколико се наредних недеља епидемиолошка ситуација погорша и корона поново букне, сви Срби ће након доласка са летовања морати у обавезан карантин или кућну изолацију.

Карантин на помолу

Инфектолог др Жарко Ранковић истиче да би карантин од седам дана био идеално решење за све домаће туристе који се враћају са летовања, али све зависи од епидемиолошке ситуације наредних недеља.

– Апелујемо на све наше грађане који се сада враћају са мора да поведу рачуна о свом здрављу, али и здрављу своје околине. Најбоље би било да се самоизолују неколико дана, да избегавају контакте, љубљења, грљења. Да обавезно носе маску, поштују дистанцу, дезинфикују простор, редовно перу руке… Ипак, они сада долазе из заражених подручја где је епидемија букнула и постоји велика бојазан да нам донесу вирус. Ту је и фактор опуштања када сте на одмору, па мало и заборавите на све потребне мере – објашњава др Ранковић.

Заменица директора „Батута“ проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истиче да нам и те како прети преливање епидемије короне преко наших грађана који летују у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини, па се разматра одлука о увођењу карантина.

У било коју земљу у региону тренутно да одете, лошија је епидемиолошка ситуација него што је то код нас. У овом моменту забрињава нас повратак наших грађана из региона. Очекивано је да порасте број оболелих, плашимо се секундарног преношења у нашој популацији од особа које су ишле у туристичке дестинације. Зато и даље размишљамо о увођењу обавезног ПЦР теста или стављања у карантин или самоизолацију по повратку са летовања из иностранства – наглашава проф. др Кисић Тепавчевић и додаје да се раде епидемиолошка истраживања особа које долазе из иностранства, али још нема алармантних сигнала.

Ригорозне контроле

Да су због великог прилива домаћих туриста који су летовали у Црној Гори, Хрватској, БиХ пооштрене санитарне мере на свим граничним прелазима, потврдио је санитарни гранични инспектор Раша Миланов.

– Уз помоћ Министарства здравља организовали смо идентификовање путника који су сумњиви на ковид, а који долазе из ризичних подручја. Управо због тога појачали смо контролу, температура се мери на два места, брошуре о здравственом упозорењу свуда су јасно истакнуте, али их и сваки путник који уђе у Србију добије. Циљ нам је да појачамо свест грађанима и да имају одговорност према здрављу, нарочито уколико се јаве симптоми – каже Миланов.

Странци улазе само уз ПЦР тест

Влада Србије је пооштрила мере за грађане Северне Македоније, Бугарске, Румуније и Хрватске, који одсад у Србију могу да уђу једино уз негативан ПЦР тест због погоршања епидемиолошке ситуације у тим земљама. Тест не сме бити старији од 48 сати и обавезан је само за стране држављане.

– Гранична полиција делиће и посебна упутства за понашање. Ту све пише, које су мере обавезне, телефон на који треба да јаве уколико осете симптоме, када треба да се самоизолују… Минимална казна за непоштовање тих мера је 50.000, а максимална 150.000 динара. Самоизолација је свакако најефективнија – каже епидемиолог др Предраг Кон.

Савети Министарства здравља по повратку са пута
* у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама
* често перите руке сапуном и водом или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола
* избегавајте додиривање лица, уста, носа и очију
* избегавајте блиски контакт са особама које имају симптоме инфекције органа за дисање
* избегавајте поздрављање руковањем или љубљењем
* одржавајте раздаљину од најмање једног метра
* користите маске које прекривају нос и уста у затвореним просторијама
* често проветравајте просторије у којима боравите
* ако осетите симптоме инфекције, позовите епидемиолога института или завода за јавно здравље

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс