loading...
Србија

НЕМА НИШТА НИ ОД ПОСТСЕЗОНЕ! Црногорци потврдили: Пропали смо! Ево шта ће бити следеће године!

ЗБОГ актуелне епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених у Црној Гори, што је изазвало ограничење путовања ка тој дестинацији, не може се говорити о постсезони која би у некој мери компензовала губитке туристичке привреде ове године, настале због пандемије корона вируса, рекао је државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе Дамир Давидовић.

Имајући у виду актуелно епидемиолошко стање, како је додао, напори морају бити усмерени ка његовој санацији у ишчекивању зимске туристичке сезоне и на припреми наредне летње.

Летња би, како каже, требало да буде знатно боља него ова, управо због тога што су сви актери на домаћем и емитивним тржиштима упознати са свим што прати епидемија и стандардима заштите који треба да буду примењени.

Иако су постојале тенденције из европских емитивних тржишта и из региона да у периоду постсезоне туристи у већем броју дођу у Црну Гору, због актуелне епидемиолошке ситуације друге државе су увеле ограничавајуће мере за путовања према ЦГ и то значајно ограничава могућност да у септембру и октобру буду надокнађени губици у значајнијој мери, рекао је Давидовић.

Он је нагласио да је ова година врло напорна за све актере туристичке привреде јер је епидемија урушила сва очекивања и што се тиче и прихода, посета и ноћења у односу на реална очекивања.

– Очекивања су била рекордна за ову годину кроз најаве хотелијера, туроператера и туристичких агенција. Година је кренула добро. Забележили смо раст у прва два месеца и поред лоших резултата у зимским центрима због недостатка снега, међутим доласком пандемије све се променило – казао је Давидовић.

Истакао је да је ово проблем на који не може да утиче нико осим дисциплине свих у поштовању мера.

– Морамо се придржавати мера и препорука Института за јавно здравље, али се надамо да ће епидемиолошка ситуација да се смири кроз дисциплинован однос свих актера и грађана и да ћемо наредну сезону дочекати тако што ћемо да је покренемо што пре за шта постоје усвојене мере. На првом месту имплементација епидемиолошких мера остаје приоритет због питања јавног здравља у Црној Гори – тврди Давидовић.

Очекивали су, како истиче, снажну постезону, по неким најавама и пројекцијама са почетка лета, када се очекивало смиривање епидемије у летњим месецима, постојала су очекивања да може бити и снажнија него прошле године имајући у виду да због епидемије велики број туриста је одложио своје одморе у шпицу сезоне.

Међутим, са епидемиолошком ситуацијом се десило то што се десило и у овом тренутку треба да радимо за наредну сезону. Наредне године се очекује нормализација, али је тешко пројектовати било што имајући у виду исход пројекција кретања пандемије које су постојале у припреми ове сезоне на глобалном нивоу. Не само ми, него и тешко шта могу пројектовати и међународне организације које су у пандемји више пута кориговале своје пројекције. Показало се да је епидемија пошла у неку другу страну и озбиљно ограничила туристички промет. Већ неко време је јасно који су то стандарди заштите и да их се сви морају придржавати – казао је Давидовић напомињући да се већина хотелијера у томе ове године добро снашла као и један број угоститеља.

Како је истакао Давидовић, из ове туристичке године извукли смо, и институције и привреда и приватни издаваоци смјештаја, поуке и свака наредна сезона ће у плановима садржати могућност да ће се нека нова епидемија или ванредна околност можда појавити.

Кључна лекција у свим сегментима привреде је да ћемо морати да правимо план да се слична ситуација може опет десити, рекао је Давидовић и додао да све активности треба да буду спремне на тај ризик јер је пандемија потпуно нови облик изазова.

– Ове године губици су велики. Пад туристичког промета је значајан, за првих седам месеци смо остварили око 15 одсто туристичког промета из прошле године и када говоримо о броју туриста, ноћењима и наплати боравишне таксе – казао је Давидовић.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг

 

loading...