Србија

НЕМА НИШТА НИ ОД ПОСТСЕЗОНЕ! Црногорци потврдили: Пропали смо! Ево шта ће бити следеће године!

ЗБОГ актуелне епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених у Црној Гори, што је изазвало ограничење путовања ка тој дестинацији, не може се говорити о постсезони која би у некој мери компензовала губитке туристичке привреде ове године, настале због пандемије корона вируса, рекао је државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе Дамир Давидовић.

Имајући у виду актуелно епидемиолошко стање, како је додао, напори морају бити усмерени ка његовој санацији у ишчекивању зимске туристичке сезоне и на припреми наредне летње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Летња би, како каже, требало да буде знатно боља него ова, управо због тога што су сви актери на домаћем и емитивним тржиштима упознати са свим што прати епидемија и стандардима заштите који треба да буду примењени.

Иако су постојале тенденције из европских емитивних тржишта и из региона да у периоду постсезоне туристи у већем броју дођу у Црну Гору, због актуелне епидемиолошке ситуације друге државе су увеле ограничавајуће мере за путовања према ЦГ и то значајно ограничава могућност да у септембру и октобру буду надокнађени губици у значајнијој мери, рекао је Давидовић.

Он је нагласио да је ова година врло напорна за све актере туристичке привреде јер је епидемија урушила сва очекивања и што се тиче и прихода, посета и ноћења у односу на реална очекивања.

– Очекивања су била рекордна за ову годину кроз најаве хотелијера, туроператера и туристичких агенција. Година је кренула добро. Забележили смо раст у прва два месеца и поред лоших резултата у зимским центрима због недостатка снега, међутим доласком пандемије све се променило – казао је Давидовић.

Истакао је да је ово проблем на који не може да утиче нико осим дисциплине свих у поштовању мера.

– Морамо се придржавати мера и препорука Института за јавно здравље, али се надамо да ће епидемиолошка ситуација да се смири кроз дисциплинован однос свих актера и грађана и да ћемо наредну сезону дочекати тако што ћемо да је покренемо што пре за шта постоје усвојене мере. На првом месту имплементација епидемиолошких мера остаје приоритет због питања јавног здравља у Црној Гори – тврди Давидовић.

Очекивали су, како истиче, снажну постезону, по неким најавама и пројекцијама са почетка лета, када се очекивало смиривање епидемије у летњим месецима, постојала су очекивања да може бити и снажнија него прошле године имајући у виду да због епидемије велики број туриста је одложио своје одморе у шпицу сезоне.

Међутим, са епидемиолошком ситуацијом се десило то што се десило и у овом тренутку треба да радимо за наредну сезону. Наредне године се очекује нормализација, али је тешко пројектовати било што имајући у виду исход пројекција кретања пандемије које су постојале у припреми ове сезоне на глобалном нивоу. Не само ми, него и тешко шта могу пројектовати и међународне организације које су у пандемји више пута кориговале своје пројекције. Показало се да је епидемија пошла у неку другу страну и озбиљно ограничила туристички промет. Већ неко време је јасно који су то стандарди заштите и да их се сви морају придржавати – казао је Давидовић напомињући да се већина хотелијера у томе ове године добро снашла као и један број угоститеља.

Како је истакао Давидовић, из ове туристичке године извукли смо, и институције и привреда и приватни издаваоци смјештаја, поуке и свака наредна сезона ће у плановима садржати могућност да ће се нека нова епидемија или ванредна околност можда појавити.

Кључна лекција у свим сегментима привреде је да ћемо морати да правимо план да се слична ситуација може опет десити, рекао је Давидовић и додао да све активности треба да буду спремне на тај ризик јер је пандемија потпуно нови облик изазова.

– Ове године губици су велики. Пад туристичког промета је значајан, за првих седам месеци смо остварили око 15 одсто туристичког промета из прошле године и када говоримо о броју туриста, ноћењима и наплати боравишне таксе – казао је Давидовић.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг