Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ЛОНЧАР! Ево када нам стиже вакцина и да ли ћемо је плаћати!

Спасоносна вакцина стиже у Србију до Нове године. Вакцинација неће бити обавезна, али свако ко жели добиће је бесплатно, каже министар здравља Златибор Лончар

Спасоносна вакцина против коронавируса биће потпуно бесплатна и у Србију стиже до Нове године, открио је министар здравља др Златибор Лончар!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова једина заштита од коронавируса неће бити обавезна, али је препорука да се вакцинишу сви који то желе, пре свега хронични болесници старији од 65 година, као и здравствени радници, војска и полиција. Ова имунизација је веома важна, наглашавају домаћи стручњаци, јер је то, за сада, једини спас да се заштитимо од опаког вируса.

Смањење заразе

Према речима министра Лончара, вакцинација ће бити на добровољној бази, а грађани ће бирати између неколико произвођача!

– Важно је рећи да се вакцина против вируса ковид-19 очекује до Нове године, након што прође све потребне провере и анализе и док не буде имала гаранцију да је потпуно безбедна за употребу.

Здравље грађана нам је најбитније и на првом месту! Оно што је важно рећи јесте да ће она ићи о трошку државе, да је грађани неће плаћати! Неће бити обавезна, већ на добровољној бази – наглашава министар Лончар, и додаје:

– Такође, потрудићемо се да грађанима обезбедимо вакцине различитих произвођача како би могли да бирају. Јер, имате оне примере, е ја нећу баш ту, хоћу ону другу. Зато ћемо им омогућити и право на избор. Ја ћу се свакако вакцинисати – открива министар.

До тада, каже он, потребно је да се грађани вакцинишу прво против сезонског грипа.

– Вакцинација креће од 1. октобра и имаћемо више од 150.000 доза вакцине на располагању. Циљ имунизације јесте да се избегне спајање сезонског грипа и коронавируса. Зато би, пре свега, сви хронични болесници требало одмах да се вакцинишу. Затим и старији од 65 година, пацијенти којима су трансплантирани органи… Јер ако не дај Боже дође до короне, ублажавамо ситуацију јер смо вакцинисани. Осим вакцине произведене у Институту „Торлак“ имаћемо и вакцине европских произвођача, па ћемо имати могућност да бирамо коју вакцину желимо да примимо. И та вакцина ће бити бесплатна и на добровољној бази. Потребно је да одете у дом здравља код изабраног лекара и да у том тренутку будете потпуно здрави – каже министар здравља.

Да су сјајне вести што наши грађани неће плаћати вакцину која штити од короне сматра и инфектолог др Жарко Ранковић. Према његовим речима, то ће умногоме допринети да се вирус сузбије и да имамо што већи проценат вакцинисаних људи.

Фантастично је то што се могло чути и велика је нада у месецима који су тек пред нама. Бесплатна вакцина за ковид-19 само је доказ колико се Србија бори и труди у овој епидемији и колико јој је стало до здравља својих грађана. Спојене су две најбоље ставке – бесплатна је и добровољна и сигуран сам да ће допринети да се што већи проценат становника подвргне имунизацији. Јер, видели смо да нам је она једини спас у борби са короном – каже Ранковић.

Прво приоритети

На питање ко ће све моћи да добије заштиту, он одговара:

– Пре свега ће се ићи са приоритетима. Међу првима ће се вакцинисати здравствени радници, радници безбедносних служби, ту пре свега мислим на војску и полицију. Затим долазе на ред хронични болесници и људи старији од 65 година – каже наш саговорник.

Данас одлука о карантину

Министар здравља Златибор Лончар каже да се све мере Кризног штаба доносе само у циљу заштите грађана Србије. Одлучиће се да ли ће бити уведен карантин од две недеље или обавезно тестирање у року од два дана од доласка из иностранства.

– Анализирамо ситуацију код нас, али и у региону и Европи. Шта буде струка рекла, то ћемо и урадити, а све у циљу да заштитимо људе, да заштитимо децу која су кренула у школу, студенте, али и најстарије грађане. Одлука неће бити политичка, него она која је најбоља за нас. Без обзира на одлуку, апелујем на све грађане који се врате са одмора да не трче одмах да се виде са свима. Нека сачекају неколико дана – нагласио је министар, и додао:

– Све зависи од нас, до сада смо показали да су мере које смо прописали дале резултате. Многе земље у региону би се мењале са нама. Ипак, видимо да је дошло до опуштања, те можемо очекивати повећање броја случајева. Мере су добре само ако се поштују, тако да је све до нас – додао је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс