Свет

САДА ЈЕ СВЕ ПОЗНАТО! Ево колико ће коштати вакцина против короне!

Фото: Pixabay.com

Програм, иза кога је СЗО, повезује државе и произвођаче. До 9. октобра се уплаћује аванс, који је 1,60 или 3,10 долара по дози

Србија је потписала споразум о придруживању „Ковакс фасилитију“, иницијативи која гарантује лакши приступ вакцини против короне и најјефтинију цену цепива, и тако постала једна од 156 чланица ове иницијативе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све државе у свету, како стоји на сајту Глобалне алијансе за вакцине (ГАВИ), која координира овим програмом, имале су рок до 18. септембра да потпишу споразуме, а у обавези су да аванс уплате до 9. октобра. Цене и модели учешћа се разликују, а онима који се обавежу да ће купити вакцину дозволиће се да унапред плате само 1,60 долара по дози.

Програм „Ковакс“ представља један од три стуба иницијативе „Акцелератор приступа алатима за ковид 19“, коју су у априлу покренули Светска здравствена организација (СЗО), Европска комисија и Француска. Циљ програма, којим координирају ГАВИ, Коалиција за иновативну припремљеност на епидемије (ЦЕПИ) и СЗО, јесте да сви на свету имају приступ вакцини против короне кад буде направљена, без обзира на средства којим располажу.

За најризичније

– „Ковакс“ подржава истраживање, развој и производњу великог броја потенцијалних вакцина и преговара о њиховој цени. Све земље учеснице, без обзира на свој буџет, имаће једнак приступ вакцинама једном када се развију. Циљ је да до краја 2021. буду доступне две милијарде доза, што би требало да буде довољно да се заштите најризичније и најрањивије групе људи, као и здравствени радници – истакнуто је на сајту ГАВИ.

Да би се ово остварио, ГАВИ је, како наводи, створио програм „Ковакс фасилити“, у којем могу учествовати и самофинансирајуће економије и оне које се финансирају, а унутар тог програма направљен је и посебан механизам финансирања „ГАВИ Ковакс АМЦ“, који ће подржати и земље с нижим приходима:

– „Фасилити“ сарађује с произвођачима и омогућава им да произведу дозе које су нам потребне чим се вакцина одобри. Користиће се и заједничка куповна моћ која произлази из учешћа толиког броја земаља како би се преговарало о веома конкурентним ценама.

За цену, како пише ГАВИ, постоји више модела:

– Самофинансирајуће земље које се одлуче за обавезну куповину мораће да се обавежу на гарантовану набавку договорене количине доза. У замену за ову гаранцију дозволиће им се нижа цена за авансно плаћање од 1,60 долара по дози или 15 одсто укупне цене по дози. Према овој врсти споразума, учесници се обавезују на куповину одређеног броја вакцина које ће, када буду доступне, бити правично распоређене међу њима. Земље ће имати могућност да одустану од куповине уколико цена вакцине буде два (или више) пута већа од очекиване.

Одустајање

За факултативни аранжман о куповини учесници могу да одустану од куповине, али ће они плаћати већу цену аванса од 3,10 долара по дози и 0,40 долара као осигурање од ризика.

Маријан Ивануша, директор канцеларије СЗО у Србији, рекао је да је овај пројекат настао јер се догађало да релативно мале и сиромашне земље имају веома тежак приступ лековима, вакцинама и другој медицинској опреми:

– Разлог за иницијативу је да се не догоди да велике и снажне земље обезбеде вакцине за себе, док ће сви остали из мање богатих земаља бити препуштени на милост и немилост глобалног тржишта.

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс