Србија

СТЕФАНОВИЋ НАПУШТА МУП! РОКАДЕ У НОВОЈ ВЛАДИ! Зорана ровари против Ане, хоће премијерску фотељу!

Фото: Јутјуб

Михајловићева, разочарана што неће бити председница владе, покушава да минира Брнабићеву, Поповић гребе и рукама и ногама да остане у влади. Сузана Грубјешић могла би да замени Јадранку Јоксимовић.

Састав нове владе и даље је непознаница, али су поједини кандидати за нови министарски мандат, како се ближи октобар и формирање новог кабинета у Немањиној 11, кренули у офанзиву да га и освоје. Најенергичнија у томе је потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, која се отворено нуди за место премијера, сазнаје Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наши извори откривају да Небојша Стефановић врло извесно одлази из Министарства унутрашњих послова, а могао би да буде шеф дипломатије или министар одбране.

Вулин амбасадор?

– Стефановић неће остати на челу МУП. Александар Вулин, досадашњи министар одбране, неће остати на том месту. И пред њим су две опције – да преузме неки други ресор у влади или да чак оде у дипломатију. Спекулише се и о могућности да Вулин буде постављен за амбасадора, а као дестинација се помиње Белорусија – каже наш извор.

Велико таласање изазвало је и очекивање Зоране Михајловић да буде нови премијер. Како кажу извори упућени у дешавања, она је до те мере убеђена да треба да буде премијер да више и не скрива нетрпељивост према актуелној премијерки Брнабић.

– Михајловићева дуго претендује на ту функцију и очекивала је да ће после низа успеха у Министарству грађевинарства, о чему често говори у јавности, бити награђена вишом позицијом. Међутим, како је сада већ јасно да ће нови премијер највероватније опет бити Ана Брнабић, Михајловићева је на све начине минира. То траје већ извесно време, а министарка је чак захтевала да, уколико већ не добије премијерску фотељу, задржи цео свој постојећи ресор, то јест да га не цепају, како је било планирано – наводи наш извор и додаје:

– Извесно је и да Владан Вукосављевић више неће бити министар културе, а тај сектор готово сигурно ће преузети Маја Гојковић.

На све ове промене треба додати и коалиционе партнере који захтевају део извршне власти.

Лични интерес

Тако Ненад Поповић, како сазнајемо, инсистира да остане у Немањиној 11 иако се није прославио као министар. Поповић чак и не захтева неку одређену функцију, али тражи министарско место и гребе на све стране да тако и буде.

– Он буквално копа и рукама и ногама да остане у Немањиној, није му ни важно који би ресор водио. Вођен је личним интересом да по сваку цену буде део извршне власти, а нису му важни резултати које би у неком сектору могао да постигне – каже наш саговорник.

Међу министрима који би могли бити замењени је и шефица ресора европских интеграција Јадранка Јоксимовић, а као потенцијална заменица у игри је Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији.

– Постоји могућност, и то велика, да сектор евроинтеграција преузме Грубјешићева. Није познато шта би у том случају преузела Јоксимовићева и да ли би уопште више остала у влади – додаје извор нашег листа.

Подсетимо, у новом сазиву кабинета не би требало да буде и Расим Љајић, који је више пута поновио да неће бити министар, међутим, министарско место требало би да припадне неком из његове партије. А међу најслабијим карикама су Горан Триван, Славица Ðукић Дејановић, Вања Удовичић…

Јелена Вукоичић

МНОГИ СЕ БОРЕ ЗА ФУНКЦИЈЕ

Јелена Вукоичић, политички аналитичар, каже да је СНС јака странка, али да унутар ње постоје људи који се боре за себе лично. Додаје да постоје министри који не заслужују другу шансу.

– Вукосављевић не заслужује нову шансу, а има и оних који су добро радили, попут Стефановича. Брнабићева је одличан избор за премијера – каже она и додаје:

– Треба поменути и коалиционе партнере који очекују део, а нису га заслужили. Верујем да ће Вучић умети да помири потребу да најбољи воде министарства, а да не дође до конфликата међу функционерима.

Извор: Курир.рс/ Катарина Благовић