Свет

СВЕТ НА НОГАМА! НАТО вежба изазвала КАТАСТРОФУ, али ово је само почетак! На обалама примећене стравичне сцене!

Широм Европе се последњих недеља дешава масовно насукавање китова, а научници страхују да је узрок томе НАТО вежба названа „Динамични Мунгос“ коју су снаге Алијансе извеле код обале Исланда

НАТО је извео војну вежбу крајем јула, а две недеље након тога појавили су се многобројни извештаји о насукавању китова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници се плаше да би, ако је заиста узрок тестирање новог сонара, ови догађаји могли бити само врх леденог брега у ономе што за сада изгледа као катастрофа за популацију китова у Европи.

Само у протеклих неколико недеља забележено је 29 насуканих кљунастих китова, врсте која се ретко виђа у дивљини.

Иако се насукавања понекад догађају као резултат олуја и болести, велики број насуканих кљунастих китова пронађених у плитким водама и на плажама навео је научнике на сумњу да је за узрок јединствен и да је повезан са војном вежбом НАТО-а.

Такође су пронађене две врсте дубокоморских китова на плажама у Уједињеном Краљевству у року од 24 сата. Познато је да врста сонара који користи НАТО узрокује декомпресијску болест код дубокоморских китова због чега се насукавају, што би могло објаснити брзу сукцесију насуканих животиња. Болест их тера у плитке воде где не могу да нађу храну и могу да постану дезоријентисани.

Холандски истраживач китова Јерон Хокендијк, који је пратио насукавање китова у овој земљи, приметио је на блогу да НАТО користи сонарна испитивања у том подручју.

– Британска морнарица је 19. августа испратила девет руских ратних бродова из енглеских вода. Велики број морнаричких пловила налазио се у том подручју, јер се обимна вежба НАТО-а против подморница, „Динамични Мунгос#, одржавала на обали Исланда прошлог месеца – написао је Хоекендијк и објаснио:

Истраживање је показало да је војни сонар довео до масовног насукавања кљунастих китова. Сасвим је могуће да су сада насукане животиње такође директан резултат НАТО вежбе.

Забринутост поткрепљују претходна истраживања која описују како употреба сонара доводи до стварања мехурића азота у крви таквих врста китова. Ово стање је познато као „савијање“ код ронилаца, а код китова изазива крварење и оштећење виталних органа. Повезаност овог стања са сонаром постала је очигледна након шездесетих година прошлог века када су се раније ретка насукавања кљунастих китова почела чешц́е дешавати.

Утврђено је да је ово повезано са увођењем типа сонара који се назива „средњефреквентни активни сонар“ (МФАС), а који је морнарица користила за откривање подморница. МФАС производи невероватно гласан звук који је истовремено алармантан и опасан за морске животиње као што су китови.

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс