Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево шта ће бити са родитељима који су послали ковид позитивно дете у школу!

Помоћник министра здравља за сектор санитарне инспекције Горан Стаменковић, оценио је понашање родитеља који су дете послали у школу пре него што су добили резултате тестирања на коронавирус, као недопустиво и ноншалантно.

Он је за РТС истакао да је суштина прекршаја угрожавање јавног здравља грађана и непоступање према прописима који иначе утичу на спречавање ширења епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реагујући на поступање родитеља који су своје дете послали у Основну школу „Браћа Јерковић“ у Железник, пре него што су добили резултате теста на коронавирус, а за које је утврђено да позитивно, Горан Стаменковић је за „Београдску хронику“, истакао да је недопустиво такво понашање родитеља после свих ових месеци, оволиких апела Кризног штаба, министара и здравља и просвете.

– Једна породица да се овако ноншалантно понаша и да просто не обрати пажњу на неке ствари које су у породици очигледне а то је вероватно симптоматологија. Ако постоје знаци болести или не, онда се бар сачека резултат теста и обавести школа – изричити је Стаменковић.

Истакао је да је Министарство просвете учинило огромне напоре свих ових месеци, доста је инструкција дато, препорука, а сада је и ова званично инструкција ушла и као део обавезног поступања сходно Уредби о мерама за спречавање ширења, односно даљег обољевања грађана од ковида 19.

Прети им и кривчна одговорност
Што се тиче мера које ће бити предузете према родитељима, Стаменковић је рекао да је Министарство просвете урадило оно што је требало, а како је оценио, „вероватно ће ту ићи и једна кривична одговорност родитеља“.

Објаснио је да ће Министарство здравља, као логистика у зависности какве податке добије од надлежног Завода за јавно здравље, градског или Института за јавно здравље Србије „Батут“, предузети и мере.

Додао је да за физичко лице иначе постоји прекршајна одговорност од 50.000 до 150.000 динара.

– Суштина прекршаја јесте угрожавање јавног здравља грађана и непоступање према прописима који иначе утичу на спречавање ширења епидемије. У односу на процену ризика коју ће епидемиолози проценити и у односу на здрвствени надзор који ће наредних дана уследити над том породицом, дететом и свим осталим ђацима који су у том разреду боравили – предузеће се мере – појаснио је помоћник министра здравља.

Нагласио је да у „Батуту“ постоји посебан тим који се бави надзором у школским објектима.

Такође, казао је и да је санитарна инспекција добила налог, а да се иначе по плану рада контролишу школски објекти.

– Идемо и превентивно и по пријавама – прецизирао је Стаменковић.

Санитарна инспекција у мобилном стању
– Нама је сваки викенд био са великом ажурношћу био. Ми јесмо у једном мобилном стању као санитарна инспекција и министарство здравља, од Нове године, на граничним прелазима од марта – нагласио је Стаменковић.

Навео је да се најчешће крши управо број посетилаца у објектима, непоштовање дистанце, неношење маске код корисника услуга и код запослених, као и неке друге мере по питању дезинфекције.

– Имали смо два догађаја морали смо да извршимо надзор са полицијском управом у одређеним градовима. Од 30.000 надзора санитарне инспекција у претходна два месеца, од тога само 6.800 надзора су по питању ковида и поштовања инструкција – казао је помоћник министра за санитарну инспекцију.

Што се тиче очекиваних резултата, оценио је да смо вероватно још увек у некој фази преиспитивања свести и да многи нису довољни одговорни према самом себи а онда и према другима.

Од петка појачан инспекцијски надзор
Коментаришући рад од петка када је и појачан инспекцијски надзор Стаменковић, каже да су наставили да раде као и претходно, а да је можда динамика појачана према одређеној групи објеката у односу на ризике.

– Можда је ових дана угоститељство опет пало на испиту, само у два дана било је 20 пријава широм Србије – навео је он.

Казао је и да су јавни превоз обухватили контролом од јуна, као и да је унутрашња контрола у сарадњи с комуналном полицијом обавезна да контролише путнике, да опомене и да удаљи из аута.

Нагласио је да ће санитарна инспекција по Закону о заштити становништва од заразних болести и даље писати прекршајне пријаве. Међутим, додао је да постоји и Закон о јавном здрављу према којем и неких 11 министарстава и различитих републичких, као и локалних инспекција имају могућност да предузму и такве мере.

– Надзор је неопходан али свест коју смо градили свих ових месеци, мора да се подигне на виши ниво. Наше казне су довољно оштре у овом тренутку , а да ли их треба пооштрити сигурно ће министарство здравља ових дана преиспитати – навео је Стаменковић.

Сматра да велико стрпљење санитарних инспектора и одлучност да не посустану свих ових месеци сигурно мора да да резултате.

Горан Стаменковић је рекао и да су у току конкурси за пријем 30 нових инспектора, а нада се да ће већ у октобру имати нови конкурс.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс