Регион

МИЛО ШОКИРАО ЦРНУ ГОРУ! Догодило се нешто уобичајено, остајем овде!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је вечерас да се не боји никаквих кривичних пријава и да неће поднети оставку на функцију председника државе те да ће свој мандат користити до краја.

“Већ сам одговорио да наравно нећу зато што смо сада имали парламентарне изборе. Демократска партија социјалиста коју ја предводим је остала убедљиво најјача парламентарна партија у Црној Гори која и на овим изборима има освојених преко 35 посто подршке бирачког тијела Црне Горе. На овим изборима нисмо одлучивали о председнику Црне Горе. Имам врло чврсту намеру да свој мандат до краја користим у циљу добробити државе на чијем сам челу“, рекао је Ђукановић за Н1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Констатовао је да се догодило нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима.

“Овде није реч ни о каквом паду нити је понајмање реч о паду било кога лично укључујући и мене. Ја сам 2018. године изабрани председник Црне Горе на непосредним изборима са освојених 54 посто подршке и са мандатом који ће трајати још нешто краће од три године. На парламентарним изборима опет није се догодио никакав пад“, рекао је Ђукановић за Н1.

Након 30 година на власти, ДПС је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине, додао је.

„Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политику у Црној Гори. Догодило се нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима. Црна Гора претендује да буде демократско друштво“, навео је Ђукановић.

Према његовим речима, све што се догађа након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе победничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве.

„Током кампање је углавном од стране оних који представљају нову парламентарну већину заговарана једна политика која се у суштини оштро конфронтирала са свим досадашњим остварењима савремене Црне Горе. Они су говорили да је проблем настао када је Црна Гора обновила независност и доносила неке одлуке које су биле, како они воле да кажу, противно интересима српског народа и Русије на Балкану те да ће својом победом они променити стратешки курс кретања Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

Све што се догађа у ових месец дана након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе победничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве, оцењује он.

„Казали су да не желе да мењају стратешки правац спољне политике Црне Горе, да прихватају црногорско чланство у НАТО и да желе да наставе ход ка Европској унији. Казали су да желе да поштују све оно што су међународно предузете обавезе укључујући и признање Косова. И да поштују државно правни статус и државне симболе Црне Горе. Приметили сте добро да је то једна нова реторика. Као озбиљни људи не треба да судимо о најавама него о делима“, истакао је он.

„И дајте да заједно дамо времену да видимо да ли ће то што су челници нове парламентарне већине заиста најавили, заиста бити и њихова политика“, рекао је Ђукановић.

СПЦ – перјаница великосрпског национализма

Ђукановић је изјавио да је Српска православна црква „перјаница великосрпског национализма“ и да заједно са, како је казао, националистичком опозицијом хоће да „посрби“ Црну Гору.

„СПЦ је у континуитету покушавала да потре државни и национални и културни идентитет Црне Горе, да би заправо посрбила Црну Гору, желећи себе да представи старијом од Црне Горе и заслужном за настанак Црне Горе”, оценио је Ђукановић.

Упитан зашто свештеници Српске православне цркве посредују у формирању нове Владе, председник Црне Горе је одговорио: „Због тога што је основна идеја те политике идеја посрбљавања Црне Горе“.

Према његовим речима, од времена обнове црногорске независности, Демократска партија социјалиста инсистира на новом систему вредности, на грађанској држави Црној Гори упркос, како је рекао, честим покушајима „просрпске опозиције“ да уставно преформулише Црну Гору.

„Као што знате, у уставу је записано да је Црна Гора грађанска, а просрпска опозиција је тражила да се Црна Гора дефинише као држава српског и црногорског народа. Поред тога инсистирамо на мултиетничкој демократији, однос према мањинама те националистичке опозиције – знате. Имали сте прилике да неке од тих слика видите у првим данима након избора“, рекао је Ђукановић.

Додао је да „насупрот томе националистичка опозиција у континуитету, а посебно у предизборној кампањи потпомогнута Српском православном црквом је желела да Црну Гору одврати од тих вредности“.

Та политика, каже, упорно инсистира да је Црна Гора српска држава која би морала бити у оквиру стратешких, безбедносних и спољнополитичких интереса Русије. Та политика је, како додаје, у својој реторици и током кампање инсистирала да је НАТО „четврти рајх“, да је европска цивилизација – цивилизација трулих вредности и да због тога Црна Гора греши када инсистира на остваривању чланства у Европској унији.

„Јасно је потпуно да је ударна песница такве политике у име великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану била Српска православна црква и отуда је логичан одговор на питање: свештеници СПЦ су деловали и даље делују у складу с тим националистичким интересима и интересима за идентитетско потирање Црне Горе“, сматра Ђукановић.

Он тврди и да је присутан покушај рехабилитације великодржавних пројеката на простору Западног Балкана, од којих је „иницијални пројекат Велике Србије“. Каже да та идеја има подршку не само националистичких кругова из Београда.

О наводним пословним везама са председником Србије Александром Вучићем, Ђукановић каже да никада никакве пословне и било какве интересе, мимо јавних интереса из позиције премијера Црне Горе или председника Црне Горе није имао и нема, нити са председником Вучићем, ни са било којим другим државником са којим се сретао.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг