Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Од данас на снагу ступа нова мера! ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ!

Чланица Кризног штаба Србије др Дарија Кисић Тепавчевић коментарисала је нову меру која ступа на снагу данас.

Реч је о скраћењу радног времена угоститељских, трговинских и занатских објеката на 23 сата. Разлог за увођење ове мере по речима др Дарије јесте што је установљено да су за тренутни пораст броја новозаражениху Србији, а посебно у Београду, разлог масовна славља, журке и окупљање у клубовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Епидемиолошко истраживање показало је да су та места где се највише преносио вирус. Чујемо коментаре да ‘вирус не може да се преноси после 23’, то није истина, може, наравно. Али ова места су најризичнија јер се не поштују прописане мере“, истакла је др Дарија.

О томе каква је ситуација у земљи и да ли имамо нова жаришта, каже:

„Срећом, немамо жаришта. У Крагујевцу, Краљеву, Новом Саду, Трстенику постоје спорадични случајеви повећаног броја заражених, али то су апсолутно мали бројеви“, каже др Кисић.

У случају да буде погоршања ситуације, да ли нас очекују ригорозније мере?

„Све мере коју су сада уведене су и те како довољне и ефикасне, али ако их се придржавамо. Ако се не будемо придржавали, следећа нека мера би била повећање ригорозности у санкцијама“, каже др Дарија.

О спортским догађајима

Одлука је да се спортске манифестације не одржавају уз присуство публике. И када смо имали дозволу, и тада су биле прописане све стриктне мере али се нису поштовале. такво окупљање би се сматрало фактором високог ризика.

О кажњавању грађана због непоштовања мера

Нема инспекције нити конртроле да може да контролише свако возило, ако се сами не придржавамо. Ако желимо да тржни центри раде, не сме бити посетилаца који не носе маске. Ако сви заједно не будемо радили, нећемо успети.

Потенцијална жаришта осим Београда

Већ данима више од половине заражених је из Београда, логично је да највише има инфицираних у граду где има највише становника. Нисмо имали заражавање ни у једном привредном објекту, углавном су то млађе особе и спорадични случајеви. Можемо да кажемо да немамо ниједно жариште, али не треба ни да дочекамо да нам се она десе да бисмо реаговали.

О контроли угоститељских објеката

Постоје они који не поштују радно време и има оних који рекламирају журке и знамо да постоје они који немају довољно места за све госте. Биће ригорозније контроле, посебно оно што је у надлежности комуналне милиције, која ће контолисати радно време.

Кризни штаб одржао је данас седницу на којој су разматране мере за сузбијање предстојећег трећег таласа епидемије вируса корона који би према најавама епидемиолога требало да се догоди у новембру.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС