Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ако закасните са плаћањем рачуна, ДАЋЕТЕ ДОДАТНИХ 6.000 ДИНАРА

Pixabay.com

Пре него што следећи пут одложите плаћање рачуна за струју, воду или било коју другу комуналију, имајте на уму да би због дуговања на врата могли да вам закуцају извршитељи, чак и ако претходно не добијете никакву опомену да сте дужни

Према новој законској регулативи, јавна и комунална предузећа нису дужна да шаљу грађанима било какве опомене за дуг који су направили користећи њихове услуге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је потврђено из више јавних предузећа, где је речено да нису у законској обавези да упућују опомене пред утужење због дуговања. Да након тога извршитељи могу непријатно да вас изненаде, потврдила је Крагујевчанка Сузана Лукић, чијој је рођаки стигло решење од извршитеља јер није платила рачуне пошто је физички била спречена због лошег здравља, пишу београдски медији.

– Јавно стамбено предузеће до децембра 2018. није послало ни једну једину опомену нити на рачуну пише стање из претходног периода. Нема било каквог обавештења о дуговању из претходног периода – наводи Сузана.

Професионални управник Горан Вуловић из овог града каже да је, према његовим сазнањима, око 2.000 Крагујевчана доживело исту непријатност.

– У нашем граду се догодило да појединцима нису стизали рачуни, рецимо, за јул 2018. Тачније, или поштар не достави, рачун се загуби и људи нису ни знали да нешто дугују, јер нису имали евиденцију о томе. Сада су тим грађанима стигла решења од извршитеља, јер Јавно стамбено предузеће није слало опомене о дуговањима. Особа која има дуг према овом предузећу у износу од 1.300 динара мораће да плати тај износ плус услуге извршитеља које коштају 6.000 динара – објашњава Вуловић.

Према наводима адвоката Ивана Симића, јавна предузећа по закону нису дужна да обавесте грађане о дуговањима, што погодује управо извршитељима.

– Сваки грађанин има обавезу да плати рачун, у томе нема ничег спорног. Ипак, грађани се суочавају са непријатним ситуацијама када изненада виде да нешто дугују и за то морају да плате услуге извршитеља које су обавезне. Ако је, рецимо, ваше дуговање око 1.000 динара, морате да платите и камату и извршитеља, што достигне и 7.000 – објашњава саговорник.

 

Извор: Република/Ало.рс/М.Ж.