Србија

СРБИЈА ЋЕ ПОНОВО УВЕСТИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Доктор Кон открио све!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се у наредном периоду очекује повећање активности вируса.

Истакао је да поновно увођење ванредног стања није опција, као и да вирус јесте у циркулацији у становништву, али да се надзире добро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Током наредних дана се очекује да ће тај број бити троцифрен, али испод 200 – казао је Кон.

Навео је да се може очекивати даљи пораст активности коронавируса и да ће епидемиолози пратити ситуацију, али од нашег понашања зависи да ли ће вирус бити успорен.

Кон је истакао да је у Београду трансмисија вируса најинтензивнија, али да у остатку Србије није тако.

Како је навео, у Србији се дешава преливање пацијената из земаља окружења.

– До сада је утврђено да је то око пет посто. Ипак, највећа циркулација је у самом становништву и јесте у узрасту између 20 и 40 година, али захвата и све остале старосне структуре – казао је Кон.

„Ванредно стање није опција“
Говорећи о поновном увођењу ванредног стања, Кон је рекао да то није опција и да се не размишља о томе.

– Првенствено се размишља о надзорним системима, као што су школе. Прошле недеље се појавила 21 нова школа, али све су спорадични случајеви, што је јако важно напоменути. Вирус јесте у циркулацији, али га надзиремо добро. Уколико не будемо успели тако, онда се мора размишљати о неким рестриктивним мерама, али о ванредном стању не – нагласио је Предраг Кон.

Када је реч о потенцијалном затварању школа у новембру, Кон је навео да то тренутно није опција и да би се то десило у случају озбиљног погоршања епидемијског стања.

– У неким локалним срединама и евентуално у појединим школама, није немогуће да се пређе на онлајн наставу. Нема ниједног разлога, епидемиолошког, да то буде за све школе – истакао је Кон.

Навео је да у самом сузбијању епидемије ништа не може да помогне, а да лек ремдесивир, који данас почиње да се примењује у Србији, служи за лечење оних који су већ оболели, као и да је добра вест да је тај лек присутан.

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com