Србија

СРБИЈА ДОБИЈА КОВИД РЕДАРЕ: Ништа више неће бити исто

Радно време угоститељких објеката остаје до 23 сата, као и до сада, али су прописане стриктне мере – обавезно је да се уђе са маском, коју је могуће скинути само када се седи за столом, али уколико се иде у тоалет или се напушта ресторан, маска поново треба да се носи. Уколико се не понашате тако, ту је редар и он мотри на вас.

На последњој седници Кризног штаба донета је одлука да ће у наредном периоду ношење маски у услужним објектима контролисати посебно за то одређена особа, неко од запослених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На седници Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да од данас сви услужни објекти морају да имају одговорно лице, чији је задатак да се стриктно спроводе превентивне мере.

– Морамо да дамо све од себе да се максимално организујемо и спроводимо мере које нису ни скупе, ни тешке. Једино можемо да успемо ако се заиста сви тако понашамо – напоменула је Кисић.

Само за објекте са два и више радника

Више о томе је причала на данашној прес конференцији, на редовом корона пресеку.

Како је рекла, особу која ће контролисати примену мера мораће да имају сви објекти са два и више запослена.

– Оно што се показало као значајна превентивна мере јесте да се одреди лице које ће да контролише примену мера, јер је могуће да особе током радног времена попусти пажња и управо је то идеја. Тамо где је једна особа, на те објекте се ова мера не односи, већ на објекте где имамо више од двоје запослених – појаснила је она.

Докторка Кисић је нагласила да се све мере доносе у корист целе популације.

– Не треба да све превентивне мере са тог аспекта да посматрамо, са аспекта казни и контроле. То су све мере које се доносе да би нам свима ишло у корист. Када би сви стално носили маске додатне мере нам не би биле потребне. Не могу да прихватим да било која санкција и казнена мера неком важнија од жеље да очува сопствене здравље – објаснила је др Кисић.

Србија овим у свим услужним објектима, тако, практично добија ковид редара, који ће се старати да се прописане мере поштују. Уколико се мере не би премењивала ковид редар је одговоран за непоштовање прописа.

Како ковид редари раде у Хрватској

Овакав облик контроле примењује се већ у Хрватској која обара неславне рекорде у броју заражених па је тако у овој земљи у последња 24 сата забележена неверованта бројка – ћак 1.131 новооболели.

Наиме, ковид редари код наших суседа су дужни да воде евиденцију о следећем:

да физички размак међу гостима буде 1,5 метар и то за време целог боравка у свим просторима, укључујући и долазак и одлазак (ово правило се не мора примењивати међу члановима истог домаћинства или особама које су иначе у блиском контакту) – исто важи и у Србији
свака особа мора имати најмање четири метра квадратног простора – исто важи и у Србији
не сме бити стајаћих места нити високих столова за којима је могуће једино стајање гостију
седећа места морају бити унапред означена и удаљена по метар и по – удаљеност важи и у Србији
гости улазе у простор тако да се не задржавају и не групишу већ одмах треба да седну за свој сто
максималан број особа за једним столом је осам – у Србији 6
препоручује се да за истим столом седе људи из истог домаћинства – и у Србији важи исто
Наравно, као и у Србији, и у Хрватској, је основно да конролишу да ли муштерија носи маску.

Најомраженије занимање

Да ли ће ковид редари и код нас морати баш све ово да раде, за сада није прецизирано, али се само се надамо да наши контролори неће доживети исту судбину као и они у Хрватској. Наиме, на почетку рада ковид редара у Хрватској неки од њих су се сусретали и са непријатним ситуацијама, увредама, а кажу и да су „постали опака конкуренција контролорима у превозу и радницима паркинг сервиса у најомраженијим занимањима“.

Тако се десило да многи нису желели да поштују одлуку да носе маску док се крећу по ресторану или кафићу, а Загребчанима је тешко пала и одлука да не смеју да прилазе другим столовима чак и ако би да „мувају“ неког.

Гости су нову нормалност у хрватским кафићима оценили „не као гушт већ као затвор“.

Подсетимо, контролу (не)придржавања епидемиолошких мера у Србији тренутно спроводе пре свега инспектори Санитарне инспекције Министарства здравља, као и представници Комуналне милциије. Питање је, с обзиром на њихову бројност, са колико успеха.

Домаћи епидемиолози константно апелују да се маске носе у затвореним просторима, а нарочито у градском превозу, што контролишу комунална милиција и инспектори Санитарне инспекције Министарства здравља. Казна за непоштовање мере је 5.000 динара.

Комунална милиција такође контролише и да ли се поштују мере које се од прошле недеље односе на скраћени рад угоститељских објеката који своја врата треба да затворе до 23.00 сата.

Извор: Блиц