Србија

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ?! Др Кон се вечерас огласио и открио каква је ситуација

Србија се, као и остатак северне хемисфере припрема за нови удар корона вируса. Неки ће га назвати другим, неки трећим ударом, а епидемиолози тврде да смо сви под оним истим, првим ударом вируса, јер корона није ни одлазила.

Гост „Усијања дана“ на Курир телевизији био је др Предраг Кон из Градског завода за јавно здравље Београда и члан Кризног штаба за борбу против Ковида 19 и одговарао је на сва актуелна питања око корона вируса и епидемиолошке ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутра у 11 је састанак Кризног штаба.

„Основно је процена епидемилошке ситуације, првенствено на територији Београда. У Београду се уочава благи пораст броја заражених и хоспитализације. Разговараћемо и о неким утакмицама од већег друштвеног значаја“, рекао је др Кон.

Колико је таласа до сада било?

„Суштински то није важно, свима је јасно о чему причамо када говоримо о повећањима, ударима, пиковима“…

Стиже сезона слава.

„То је врло озбиљно питање. О томе нисмо довољно разговарали. Славе су обележје дома и на тај начин директно улазимо људимо у њихове свечаности и мора се бити веома опрезан. То не може да се забрањује, али може да се приђе људима и објасни да и у таквим околностима избегавамо присне контакте. Нико никог није желео да зарази, осим у патолошким случајевима“.

„Суштина је да не буде пуно људи у малом простору, са великом могућношћу контакта. То је суштина, а како до тога доћи? Можда позвати само најближе“.

У сусрет зими.

„Вирус грипа има своју сезону, открива се крајем децембра, мада зависи од школских распуста, а максимум има у фебруару и марту. Зависи и од школа, које за сада имају функционални систем заштите“.

О укрштају сезонског грипа и короне:

„То већ сада постоји у ковид амбулантама да се на основу прегледа биохемијске анализе и крвне слике утврђује ко је посебмно сумњив и онда се шаље на даље тестирање“.

Ванредно стане поново?

„Мислим да не може да се понови. Кажем мислим, јер мора да се остави простор за неку изненађујућу ситуацију. На почетку епидемије то је било изнуђено“.

Почела је и студентска школска година.

„На студентској поликлиници имамо један случај, али то стварно није значајно“.

Маске на отвореном?

„Препорука је да се максе носе увек, а зна се где су обавезне“.

Кон је раније изјавио да за две недеље све може да оде „дођавола“.

„За две недеље вирус може много да се прошири, а да се то одмах не види. Треба да прође скоро месец дана од тоталног опуштања док се кроз бројке не види експлозија“.

О вакцини:

„Искрено, саме вакцине не пратим колико се очекује, јер у нашој земљи постоји институција која има сва овлашћења за регистровање. Приближавамо се томе да ће се појавити вакцини. Јесте регистрована вакцина из Русије, али само за територију те земље. Када ће она бити регистрована у Европи и код нас? То је питање. Могуће је очекивати у децембру или после Нове године да се појаве друге вакцине у свету, па и код нас. Не може се очекивати стопроцентна заштита вакцином. И кад буде вакцине, мораћемо да се штитимо. И зависи када ћемо стећи колективни имунитет“.

„Вакцина се може користити у току епидемије“, казао је др Кон.

О информатичарима и броју умрлих од короне:

„Једна је ствар актуелна ситуација, а друга накнадна испитивања. Нема говора да се ради о немару и скривању. Информатички систем треба да објасне информатичари. Системи могу да погреше, а одмах се поставља питање ко је крив“.

О лечењу Трампа:

„Одлука инфектолога из нашег Кризног штаба, што ја поштујем, је да се јавно не говори о лечењу. Један од разлога је што људи чим чују за неки лек, одмах трче да га купе“.

Извор: Курир.рс