Србија

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА! Србији прети хрватски и словеначки сценарио! Ево шта следи!

Шеф катедре за имунологију медицинског факултета Душан Попадић оценио је да је Србија, у погледу повећања броја заражених, на истом путу као и Словенија и Хрватска, али да се са те путање може скренути ако се грађани буду стриктно придржавали мера.

Иако су, према његовим речима, те земље ближе колективном имунитету, сматра да није прави начин да се он гради тако стихијски, по цену великог броја заражених и преминулих.

Попадић је упозорио да и у Србији, као у Словенији и Хрватској, последњих недељу дана брзо скаче број заражених, а повећава се и попуњеност болничких капацитета. Каже да је то сличан сценарио, али да је у Србији померен за десетак дана уназад.

„Ми смо на том истом путу, само каснимо десетак дана“, указао је Попадић, напомињући да ти бројеви неће достићи размере као у Словенији и Хрватској. Он наводи да је, када се колективни имунитет стиче вакцинацијом, потребно да буде имуно 95 одсто становништва. „Ако имате вакцинални имунитет од 95 од 100 одсто, то је једнако као да сте на неком простору смањили густину становништва за 95 процената. Када људи нису у тако блиском контакту, онда се инфекција не преноси тако лако“, објашњава Попадић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг