Србија

ПРОКОКАЦИЈА ЗА СРБЕ! Хрватска шаље војску и хеликоптере на Косово! Ево о чему је реч!

Влада Хрватске је на седници 19. новембра усвојила Нацрт предлога одлуке о учествовању Оружаних снага Хрватске у операцији подршке миру Кфору на Косову, према ком предлаже Сабору повећање хрватског контигента у Кфору са досадашњих 40 на 150 припадника и са два хеликоптера Хрватског ратног ваздухопловства.

У Нацрту предлога се подсећа да је Хрватски сабор 31. октобра 2018. донео одлуку о учествовању Оружаних снага Хрватске у операцији подршке Кфору на Косову, у складу са којом у 2019. и 2020. години се може упутити до 40 припадника, са два хеликоптера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Будући да је Заповедништво операције Кфора путем надређеног Савезничког заповедништва за операције често извештавало савезнице о потреби попуне операције Кфора, Република Хрватска предлаже да се повећа хрватски контигент у операције подршке миру Кфор, са досадашњих 40 на 150 припадника Оружаних снага Републике Хрватске“, наведено је у Нацрту тог предлога.

Такође се наводи, да Хрватска снажно подржава напоре НАТО у одржавању сигурности на Косову као и у ширем региону.

„Постојећа криза одвија се у нашем непосредном окружењу, на подручју које за Републику Хрватску има значај за стабилност целог простора југоисточне Европе. Безбедносна ситуација у Републици Косово, која зависи од нарушених међуетничких односа, нерегуларних миграција као и регрутовању бораца Исламске Државе и њиховог повратка, од изузетне је важности због могућих последица на односе држава југоисточне Европе и стабилности целог подручја. Нарушавање сигурности у Републици Косово може имати импликације и на хрватску економију“, наведно је у предлогу хватске владе.

Указује се да је тренутно у операцији Кфора распоређен 33. хрватски контингент са 38 припадника Оружаних снага Републике Хрватске и два хеликоптера Хрватскога ратног ваздухопловства. Подручја размештаја су Приштина, Урошевац и камп поред Пећи.

 

 

 

 

 

Извор: Информер/Ало