Србија

Важно обавештење за грађане! СТРОГА КОНТРОЛА КАРАНТИНА: Ево шта нови закон прописује о КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести посланици ће разматрати на седници заказаној за четврак, а у циљу спречавања даљег ширење вируса корона уводи се мера кућног карантина која ће бити строго контролисана.

Како стоји у предлогу закона, кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према закону, карантин у кућним условим налаже инфектолог или други доктор медицине у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога надлежног института, завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Дужина трајања карантина у кућним условима одређује се у времену трајања максималне инкубације одређене заразне болести.

Запосленима којима је одређена кућна изолација за време проведено у карантину припада одговарајућа накнада зараде у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. година или лицу које није у стању да се само стара о себи, решење се издаје родитељу, односно старатељу и истовремемо је потврда о спречености за рад док траје кућна изолација.

Мера кућног карантина могу се применити и према путницима који улазе у Србију из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, предвиђено је законским изменама.

Здравствени надзор над особама у карантину врши надлежни завод, односно, институт за јавно здравље, као и медицински тим који борави у карантину, а обезбеђење обавља орган управе надлежан за унутрашње послове.

Према закону, мере личне заштите од инфекције подразумевају обавезу коришћења личних заштитних средстава у складу са природом болести, одређено понашање у затвореном и/или на отвореном простору, на јавним и приватним окупљањима и друге прописане мере личне заштите којим се спречава или сузбија ширење заразне болести.

Правна лица и предузетници који обављају делатност у објектима у којима бораве друга лица, дужни су да предузму радње и активности ради примене мера личне заштите, као и да одреде лице одговорно за њихову примену.

Казне од 5.000 до 300.000 динара
Контролу спровођења мера личне заштите врши санитарна инспекција, а у случају епидемије ширих размера, поред санитарне инспрекције биће могуће да контролу спровођења тих мера врше и комунална инспекција и комунална милиција.

Према новом закону у случају појаве епидемије заразне болести може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести.

Висина казни за неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце, остаће непромењена (5.000 динара за физичка лица и од 50.000 до 300.000 за правна лица), али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг