Србија

ЂЕРЛЕК ОТКРИО ЗАШТО СТАРИЈИ ГРАЂАНИ ПРВИ ДОБИЈАЈУ ВАКЦИНУ: Прва фаза вакцинације је измењена да би се…

Пошто нам стари највише умиру и пуне јединице интензивне неге, кренули смо од старачких домова, а у другој половини јануара почиње имунизација запослених у ковид систему, каже за Курир Мирсад Ђерлек

Иако је план вакцинације предвидео прво имунизовање здравствених радника, па старијих особа, кренуло се обрнутим редом како би се сачувало што више живота и смањио притисак на крцате болнице, каже за Курир др Мирсад Ђерлек, председник Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19, пошто је Курир ексклузивно објавио план вакцинације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тренутним планом јесте предвиђено да у првој фази вакцинације буду здравствени радници, али пошто нам стари највише умиру и пуне јединице интензивне неге, кренули смо од њих. У болницама је скоро 9.700 људи, на респираторима више од 300, морамо да спречимо повећање тих бројева и броја умрлих – објашњава Ђерлек и додаје:

– Наравно, придржаваћемо се плана и у другој половини јануара почети вакцинацију запослених у ковид систему. Били бисмо срећни кад бисмо све могли да завршимо до лета 2021, али то зависи од количине вакцина коју добијамо. Држава ће све учинити да добијемо што више вакцина, али је врло незахвално казати када ћемо завршити прву, другу или трећу фазу вакцинације.

И проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан кризног штаба, каже за Курир да је ипак процењено да најпре треба вакцинисати кориснике старачких домова. – Најтеже нам оболевају старији, а чак 90 одсто преминулих је старије од 70 година. Зато су приоритети измењени. План је добар, али не верујем да ћемо и до јуна успети све да вакцинишемо, не зато што то не бисмо могли да изведемо, већ зато што нема вакцина.

Дневни биланс: Умрло још 52

У Србији је у последња 24 сата на коронавирус тестиран 13.201 грађанин, а 3.200 је позитивно. Преминуло је 52 оболелих. На респираторима је 295, а у болницама 9.723 оболелих.

За улазак у Словенију не важи ПЦР из Србије, обавезан карантин

Одлуком владе Словеније у ту земљу више није могуће ући с негативним тестом урађеним у институцијама у Србији или другој држави ван ЕУ, односно шенгенског подручја, објављено ја на сајту амбасаде те земље у Београду. Како се наводи, почев од 25. децембра, у Словенију је могућ улазак без одласка у карантин само с негативним ПЦР тестом из ЕУ, односно шенгенског подручја, не старијег од 24 сата.

Чак је и ово велика ствар. Ми смо, после Велике Британије и Швајцарске, трећа земља у Европи чије становништво прима вакцине. Члан кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће само у јануару стићи око 50.000 доза „Фајзерове“ вакцине, а да ће у првом кварталу 2021. бити допремљено укупно 290.000 доза. Он је истакао да је медицински део кризног штаба спреман на протест уколико буде даљег попуштања мера и организовања дочека Нове године.

Извор: Курир.рс/Ј. С. С.