Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ТИОДОРОВИЋ! Мораћемо да размишљамо о увођењу ванредног стања! Ево шта нас чека!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да није дошло до побољшања ситуације и додао да ће, ако се нешто не промени, морати да се размишља о увођењу ригорознијих мера.

Епидемиолог се осврнуо на податке Европског ентра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми смо у нашем региону најбољи када је реч о хоспитализацији, а и према подацима Европског центра имамо највише тестираних грађана на Балкану. Имамо и најнижу стопу смртности на 100.000 становника од свих земаља у региону, па чак и неких европских.“

Бранислав Тиодоровић је рекао да су постојеће мере сасвим добре ако би их се сви придржавали и ако би биле адекватно контролисане. Тиодоровић каже да је струка очекивала да ће доћи до смиривања ситуације и да ћемо имати бољи тренд.

„То се није десило, можда постоји стагнација и није оптимистичка процена. Мораћемо да донесемо мере које ће можда бити ефикасније како бисмо остварили циљ и ушли у празнике бољи“, истакао је епидемиолог.

Доктор је напоменуо да нам „не треба лажни популизам“.

„Ако се овако настави, мораћемо да размишљамо о увођењу ванредног стања, што може да уради само Скупштина Србије или полицијског часа. То све зависи да ли ћемо показати одговорност“, истакао је епидемиолог.

Указује да свакако морају бити уведене мере за држављане Србије који из иностранства долазе у земљу, и то мере попут оних које су на снази у тим државама.

„Негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати, а они који га немају, мораће у карантин 10 дана. То је најсигурније да применимо што се већ примењује у Европи. Биће зелених листа, на којима ће бити неких земаља као што је Финска, која је најбоља, Естонија“, навео је члан Кризног штаба.

Сутра седница кризног штаба заказана је за понедељак у 15.30.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС