Свет

ЈЕЗИВЕ ПРОГНОЗЕ У ВЕЗИ КОРОНЕ! Научници процењују да би до 1. априла могло да умре 731.000 људи

Научници процењују да ће до 1. априла у најразвијенијој земљи на свету од ковида 19 преминути 731.000 људи

Америку тек очекује пакао коронавируса, процењују научници из Института за мерење и процену здравља при универзитету Вашингтон. Њихове пројекције упозоравају да ће до 1. априла у овој земљи од ковида 19 преминути 731.000 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У болницама 120.000

Иако важе за најразвијенију земљу у свету, Сједињене Државе су уједно и држава која је највише погођена пандемијом коронавируса.

Према последњим подацима, у Америци је од ковида 19 преминуло 337.066 особа, док је заражено чак 19.111.326.

У пројекцији Института за мерење и процену здравља наводи се да би број жртава до 1. априла могао да буде мањи за 49.000 уколико ношење заштитних маски буде обавезно. То је, међутим, мало вероватно јер од почетка пандемије у САД влада велики отпор према ношењу маски, а један од најгласнијих био је одлазећи председник Доналд Трамп, који исту једва да је носио чак и кад је био позитиван.

Процењује се да у САД заштитну маску носи око 74 одсто становништва. Посебно забрињава чињеница да је Божић у болници провело више од 120.000, што је рекордан број хоспитализованих од почетка пандемије. Тренутно најугроженије регије у Америци су Калифорнија и државе на југу. Само у Калифорнији је протекле недеље заражено више до 300.000 људи. У четвртак је у САД регистровано 202.579 нових случајева, док је преминуло 2.938 особа.

Имунитет крда

Други фактор за значајно мањи број жртава, чак 45.000, јесте убрзање дистрибуције и вакцинација становништва. Доктор Ентони Фаучи, директор Института за алергије и инфективне болести, изјавио је за Ројтерс да је неопходно вакцинисати 90 одсто становништва како би се створио имунитет крда.

„Заиста не знамо колики је број. Мислили смо на почетку пандемије да је то око 70 одсто, али вероватно је ближе 90 одсто“, рекао је Фаучи.

Последња истраживања показују да је око 60 одсто Американаца спремно да се вакцинише против коронавируса.

Укратко

Путници из В. Британије морају да имају негативан тест пре укрцавања у авион за САД

У Немачкој су за 24 сата откривена 25.533 нова случаја, док је преминуло 412 особа

У Русији је за 24 сата откривено 29.018 новооболелих, док су умрле 563 особе

У Јужној Африци између 80 и 90 одсто новооболелих има нови сој вируса

У САД испитују нежељене реакције код вакцине „Модерне“

Упозорење СЗО Не смемо протраћити жртве

Шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус у божићној поруци навео је да не смеју бити протраћене жртве које се подносе због заштите људи од коронавируса током празника.

„Како се 2020. година ближи крају, пандемија историјских размера спречава многе од нас да славимо онако како бисмо желели. Не смемо заборавити жртве које се подносе у заштити људи од коронавируса током празника. Такође не смемо заборавити ни породице које су остале без најмилијих. Вакцине пружају излаз из кризе“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс