Србија

Морате знати! ЕВО КАКО ДА ЗАРАЂУЈЕТЕ 1.500 ЕВРА МЕСЕЧНО У НАШОЈ ЗЕМЉИ! Ово је 10 занимања где има највише пара!

Судећи по званичној статистици десетак делатности су скоро четири пута веће у односу на просечну.

Списак десетак најплаћенијих занимања не варира много током година, мењају се само позиције на којима се поједини послови налазе из месеца у месец.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рачунарско програмирање – 160.063

Да су међу најбоље плаћенима у земљи ИТ стручњаци, посебно програмери, нимало нас не чуди. Плате високо рангираних ИТ стручњака иду знатно изнад просечних 160.063 динара, јер у овај просек улазе и јуниор и сениор програмери, а разлика у њиховим примањима није мала, пише Телеграф.

Ваздушни саобаћај – 151.001

Плате пилота и контролора лета свуда у свету, па и код нас, увелико превазилазе просечне зараде. Плате високе и по неколико хиљада евра имају пилоти, за њима иду копилоти, а у стопу их прате и контролори лета. Наравно, ни зараде стјуардеса нису за бацање. Када би се само њихова примања користила за просек плата у ваздушном саобраћају, а не свих радника у овом сектору, ова цифра била би неколико пута већа.

Експлоатација нафте и сировог гаса – 128.619 динара

Они који се баве експлоатацијом сирове нафте имају плату изнад 128.000 динара, док су плате у овом сектору нешто ниже за оне који се баве производњом кокса и деривата нафте, где се плата креће око 112.000. Они који раде на експлоатацији угља, зарађују најмање, 88.814 динара.

Научно истраживање и развој – 122.264 динара

Развој науке и технологије важан је због подстицања привредног развоја, повећања друштвеног производа и подизања стандарда запослених и квалитета живота. Зато ни не чуди што и у овом сектору плате превазилазе просечну.

Производња дуванских производа – 114.264 динара

Просек плата запослених у дуванској индустрији обично прелази 100.000 динара. Високе плате у овом сектору не чуде ако имамо у виду да три највећа светска произвођача цигарета послују у Србији.

Производња кокса и деривата нафте – 112.872 динара

Ова област обухвата прераду сирове нафте и угља и производа од којих се добија енергија. Преовлађујући процес јесте рафинисање нафте и он укључује раздвајање сирове нафте на саставне делове.

Финансијске услуге – 107.430 динара

Финансијски саветници, финансијски аналитичари, математичари и статистичари, најпожељнија су занимања у области финасијских услуга. Само су у систему осигурања и пензионих фондова плате нешто ниже. Ова занимања примају плату значајно изнад просека, нарочито они који се баве прибављањем и редистрибуцијом финансијских средстава.

Услужне делатности у рударству – 106.055 динара

Ниједан рудар не би био срећнији него да му је плата оволика, али је чињеница да се плате оних који обављају најтеже послове у рударству крећу око републичког просека. Рударскла делатност у целини подиже просечну плату у сваком граду у коме се налазе рудници, али због розока са којима се суочавају на послу и због тежине самог посла, многи се слажу да би овим радницима требало додатно подићи зараде.

Управљачке делатности – 99.237 динара

Пружање саветодавне помоћи пословним и другим организацијама у вези са управљањем, као што су стратегијско и организационо планирање, финансијско планирање и планирање буџета, трансфер технологије, маркетиншки циљеви и политике занимања су која су такође плаћена изнад просека у Србији.

Производња фармацеутских производа – 96.073 динара

Плату „пристојну“ за српске прилике имали су запослени у производњи основних фармацеутских производа и препарата. Фармацеутске компаније налазе се на списку највећих и најмоћнијих у свету, а ситуација није много другачија ни у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс