Свет

Научници у страху! Ново обољење се шири светом: Напада људе који су имали корону! Ево о чему је реч!

Лекари у болници Сир Ганга Рам у Њу Делхију пријавили 12 случајева смртоносног гљивичног обољења код пацијената који су прележали ковид-19.

Према наводима из водеће индијске болнице за лечење заражених корона вирусом, реч је о гљивци мукормикоза која напада људе са ослабљеним имунитетом и која је за 15 дана погодила 12 њихових пацијената. Код више од половине њих дошло је до губитка вида и пропадања носа и костију вилице, а петоро је већ умрло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поређења ради, у нормалним условма ова болница не прими више од пет случајева ове гљивице годишње.

– До сада смо забележили смртност од око 50 одсто, инфекција је у неким случајевима захватила и мозак – саопштено је из болнице у понедељак.

Специјалиста за ОРЛ доктор Муниш Муњал каже да, иако су алармантне, инфекције овом гљивицом нису новост. Међутим, забрињавајућа новост је то што су њој, како се чини, подложнији ковид пацијенти.

– Сведоци смо учестале појаве мукормикозе изазване ковидом 19 са високим морбидитетом и морталитетом која никада раније није виђена. Ово је шокантна и алармантна појава – додао је др Муњал, а преноси „Indian ekspres“.

Објашњава да су ковид пацијенти посебно осетљиви на ову гљивицу која се може налазити свуда – на биљкама, животињама или у ваздуху – због ослабљеног имуниг система и велике количине стероида које примају.

– Ова гљивица долази у тело и уништава део који нападне. Пост-ковид пацијентима се даје велика доза стероида како би се смањио ризик од цитокинске олује, што олакшава гљивицама попут смртоносне мукормикозе да нападну орхганизам – казао је др Муњал.

Мукормикоза може преко корена носа да дође до очију и мозга, а ако не буде на време откривена, за неколико дана може да доведе до смрти у 50 0дсто случајева. Такође може да доведе до низа медицинских проблема, од губитка вида, губитка костију или козметичке унакажености.

У једном од недавних случајева мукормикозе изазване короном, тридесетдвогодишњи бизнисмен из Делхија завршио је са „унакаженим“ лицем. Из болнице је речено да је мушкарац имао симптоме зачепљеног носа на левој страни, као и отечене очи само два дана након што се опоравио од короне у тој установи.

Анализе су откриле присуство веома повишених нивоа шећера и инфекција, као и присуство гљивице мукормикозе.

– Снимање магнетном резонанцом открило је да је инфекција већ уништила значајан део његових синуса на левој страни, ока, кости горње вилице и мишића, па чак се проширила и на мозак! Тим ОРЛ и очних хирурга извео је комплексну хируршку интервенцију, а пацијент је био на лечењу више од две недеље- објавила је болница.

Лекари у болници кажу да је слаб имуни систем код опорављених ковид пацијената вероватан разлог за алармантну учесталост заразе гљивицама.

– Најважније је да морамо пажљиво да подигнемо дозе антимикотика на више од максималних доза, не дозвољавајући унутрашњим органима попут бубрега и јетре да се суоче са оштећењем. Херкуловски је подухват оживети имунолошку способност пацијента са корона вирусом – наводи др Пракаш Шастри, други човек одељења интензивне неге у Сир Ганга Раму.

Пре корона вируса, мукромикози је требало 15 до 30 дана инкубације, али после појаве ковида-19, инкубација траје два до три дана.

Инфектолог Атул Пател, који је раније упозорио да постоји опасност од озбиљних инфекција услед корона вируса, рекао је да су у Индији досада регистровали укупно 19 случајева мукромикозе међу пацијентима који су се опоравили од короне у претходна три месеца.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Блиц.рс