Србија

ПРЕКО НОЋИ ПОБЕГЛО 7 КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ: Сви су оставили огромне дугове и велики број РАДНИКА НА УЛИЦИ

Имамо и најновији пример компаније која је готово преко ноћи затворила локале и раднике оставила на улици. Турски ланац пекара Симит Сарај, после три године пословања ставио је кључ на све објекте у Београду. Иза себе је оставио неисплаћене зараде и 15,2 милиона званичног дуга, колико је компанија у блокади према подацима Народне банке Србије.

Пре само месец дана, кључ у браву је ставио и трговински ланац Хоме плус. Власник је на улици оставио више од 100 радника, локали су затворени преко ноћи, а званична блокада достигла је више од 50 милиона динара. Преко ноћи претходно је нестало још неколико фирми и све су са тржишта повучене на готово исти начин – у најкраћем радници су без икаквог обавештења једноставно остали без посла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На цедилу и радници и потрошачи

Компанија Хоме плус, која продаје кућне потрепштине, реколо би се да је радила као „швајцарски сат“ до самог затварања. Локали по тржним центрима и централним локацијама по Србији, сложни радници… редовне плате. И све то до одједном. Пре месец дана власник је затворио све локале, а на цедилу су остали и радници и потрошачи који су поручили робу, платили је, и нису је добили.

Према подацима Народне банке Србије (НБС), рачун фирме је у блокади од 30. октобра, а укупан износ блокаде је 55,3 милиона динара.

Према сазнањима „Блиц Бизниса“ Хоме плус има дуговања и према другим фирмама са којима је сарађивала. Реч је о фирмама из различитих области које потражују и по више десетина хиљада евра.

Побегли преко ноћи

Као бомба одјекнула је информација да је руска компанија „Спилит“ напустила Србију и без посла у две фабрике на југу и северу Србије, оставила око 500 радника.

Неколико дана, након затварања фабрика у Врању и Сомбору, као и укупно 34 продајна салона, од директора није било ни трага ни гласа, да би се потом огласио власник Андреј Ходасевич.

Радницима и оштећеним купцима обећао је исплату дугова, што је и урадио, али делатност и производњу није зановио. Власник је касније тврдио и да је оштећен за 200.000 евра, те да ће се са радницима који су узимали робу разјаснити на суду.

О затварању преко Вајбера

Немачкој фабрици за прераду и конзервирање рибе „Сервфуд“ у Смедереву, стављен је катанац у новембру 2018, само две године након отварања погона у Србији. Десетак радника је протестовало испред закључане капије тражећи објашњење јер им је, како су тврдили, преко вајбер групе саопштено да је фирма затворена.

Претходно им се није нико обратио, а ни на телефоне бивших надређених се није нико јављао. Иако је на почетку рада најављено запослење за чак 300 радника, немачка компанија за две и по године упослила је око 60 радника, а несрећан крај дочекало је њих 25.

Кључ на 90 златара

Хрватска фирма „Голд еxцханге“ која се бави откупом злата, 2013. године дословно је преко ноћи затворила свих 90 златара у Србији, а 180 запослених оставила без две последње плате и доприноса. Све златаре затворене су 12. септембра те године, непуних годину дана након што су почеле са радом.

Занимљиво је да је „Голд еxцханге“ претходно по идентичном сценарију напрасно затворио златаре у Босни и Херцеговини, а раднике такође оставио без плата и доприноса. Усред ноћи су затворене пословнице у Сарајеву, Зеници и Тузли. Власници ове фирме били су хрватски држављани Кристијан Копић и Гордан Скочилић.

Копић, који је у Србији имао удео од 99 одсто власништва у Голду, запао је у проблеме у нашој земљи након што је Дирекција за мере и племените метале установила да предузеће не испуњава услове за добијање знака произвођача предмета од драгоцених метала.

Раднике о отказу обавестили мејлом

И бугарски ланац продавница мобилних телефона, опреме и технике „Хенди“ затворио своје радње широм Србије – све у једном дану, укупно око 200 објеката. Око 900 радника, о отказима, је обавестио електронском поштом.

„Хенди“ је дошао у Србију 5. марта 2007. године, а 1. јуна 2018. године, радници су добили мејл да више немају посао, док је на сајту предузећа истакнуто обавештење: „Поштовани купци, сарадници и пријатељи, после 10 година пословања у Србији, обавештавамо Вас да ХЕНДИ-ТЕЛ престаје да ради. Желимо да вам се захвалимо на деценијском поверењу, сарадњи и подршци“.

После вести да је познати ланац мобилних телефона изненада пропао у Србији чуло се да је иста судбина претходно затекла раднике и Бугарској и то у марту 2018. године.

Леонардо

„Леонардо“, погон италијанске фабрике за производњу дела обуће, доспела је у жижу јавности пре пола године када је око 60 радника сасвим случајно сазнало да више нису запослени и то након што је једна радница затражила медицинску помоћ. Плате су већ касниле и дуговања према њима су расла.

Ипак, фабрика у Суботици поново је покренула производњу и на посао се вратило 33 радника.

Иштван Хуђи, председник Савеза самосталних синдиката у Суботици, рекао је недавно за „Блиц“ да је послодавац ипак испоштовао све што је обећао. Све заостале зараде су радницима исплаћене, још је једино преостала исплата отпремнина оним радницима који се нису вратили на посао.

Извор: Блиц