Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Тидоровић открио: Ево када ће се корона коначно смирити!

Главни кривац за овако драматичну ситуацију јесте непоштовање мера, али и огромне гужве које су се десиле на „црни петак“

Епидемија короне у Србији неће се смирити пре Божића, упозорава члан Кризног штаба проф. Бранислав Тиодоровић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главни кривац за овако драматичну ситуацију јесте непоштовање мера, али и огромне гужве у продавницама које су се десиле на „црни петак“. Зато наши лекари апелују на грађане да поштују мере, да посебно буду опрезни у данима празника и слава, јер се тада вирус много брже и лакше шири.

Далеко је крај

Епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић наглашава да се смиривање ситуације не назире и да је још једна тешка недеља пред нама!

– Много ће нас коштати кашњење у доношењу оштријих мера, јер се очекивало да ће током следеће недеље доћи до падања, а потом и заравњења криве. Међутим, после „црног петка“ можемо очекивати и да следећа недеља буде веома тешка. Долази нам и велики празник Свети Никола. Имаћемо пред Нову годину ситуацију у којој ће се много људи кретати и куповати поклоне. Тако да смиривање можемо очекивати тек за Божић – истиче проф. Тиодоровић и напомиње:

Раније нисмо имали случај да умиру људи у Лесковцу и Врању, а сада имамо. Ако се ове мере не буду поштовале гвозденом дисциплином, нећемо моћи да смиримо и контролишемо ширење вируса – сматра члан Кризног штаба.

На питање када онда можемо да очекујемо ефекте мера које су у петак ступиле на снагу, он је рекао:

– Уколико стварно будемо спроводили мере, онда бисмо после 15. децембра могли да приметимо резултате мера кроз мањи број оболелих. Можемо да се надамо да ћемо да их ублажимо, али ипак ћемо морати да рачунамо на продужење одређених мера – додаје наш саговорник.

Црне прогнозе

Да нам тешки дани епидемије тек предстоје и да нас чекају „црне“ бројке, каже и епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон! Према његовим речима, иако се очекује да се смањи број заражених, нажалост, број преминулих ће бити још већи, чак и троцифрен!

– Број смртних случајева од ковид-инфекције биће већи три или четири недеље откад почне да опада број оболелих. То не може одједном да се заустави јер и сада имамо доста тешких пацијената. Надамо се и очекујемо да ове мере које се спроводе дају резултате у наредне две недеље. Тако би средином или крајем децембра могла да се побољша ситуација – нагласио је др Кон.

Кон: Не долазите за празнике, ситуација је тешка

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон апелује на наше људе из иностранства да без преке потребе не долазе за празнике у Србију, јер то може бити кобно по епидемију код нас!

– За празнике ће ситуација бити тешка јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Треба све учинити да се одврате наши грађани у иностранству од доласка у земљу. Ако дође исти број као за Ускрс, ми нећемо то издржати. Здравствени систем у Србији није пукао, али је пренапрегнут и ситуација је изузетно тешка – упозорава др Кон и додаје да ће мере бити на снази док год то буде потребно!

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс