Свет

СТРАВИЧНО! Бајден добио позив! НАТО СЕ СПРЕМА ЗА НОВИ РАТ? Ево о чему је реч!

Фото: Јутјуб

НАТО планира самит у Бриселу почетком следеће године након што новоизабрани председник САД Џо Бајден преузме дужност.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је данас да, међутим, још није одређен тачан термин за самит лидера 30 земаља чланица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Позвао сам новоизабраног америчког председника Џо Бајдена да наредне године присуствује самиту НАТО-а у Бриселу. Радујем се нашој будућој сарадњи“, изјавио је данас Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу на којој је најавио видео конференцију савеза на министарском нивоу сутра и прекосутра, 1. и 2. децембра.

Да ли ће САД започети нови рат?

Самит Северноатлантске алијансе на нивоу шефова држава и влада земаља чланица могао би да буде одржан у мају или у јуну наредне године, у зависности од Бајденовог распореда посета у инострантсву, сазнаје Блумберг из анонимног, добро информисаног извора у седишту алијансе.

Столтенберг је похвалио Бајдена као „снажан ослонац НАТО-а“, а Северноатлантски савез ће настојати да што пре успостави контакте и са новоизабраним председником САД и са његовом администрацијом јер су Трампове оптужбе да европски савезници издвајају премало новца за НАТО, уздрмале алијансу у којој САД имају доминантну улогу.

Пред Северноатлантским завезом је доношење кључне одлуке о судбини мисије у Авганистану.

Наиме, Трамп је неочекивано, донео унилатералну одлуку о смањењу америчког војног контингента у Авганистану на 2.500 војника до 15. јануара, због чега су савезници морали да реагују на брзину како би се заштитила мисија алијансе у тој земљи разореној вишедеценијским грађанским ратом.

„Цена останка је наравно континуирано војно присуство у Авганистану, а то ће нас коштати и новца и људских живота, али је цена напуштања Авганистана угрожавање постигнутих резултата“, предочио је Столтенберг.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг