Србија

ОГЛАСИО СЕ КОН: Немојте да мислите да је ово прошло! Неће се дуго чекати на вакцинисање!

Епидемилог др Предраг Кон изјавио је да се са опрезом може рећи да се смањује број новозаражених.

„Одржаћемо ове мере, нећемо их пооштравати. Школе треба да почну да раде, да се ђаци врате у клупе или да се примењује комбиновани тест. Такође, морамо задржати ПЦР тест или меру кућног карантина за оне који га немају“, поручио је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра да смо поштовањем мера током празника избегли нови талас.

„Без донетих мера то не би могло да се одржи. Са друге стране, мислим да су грађани Србије то разумели. То се види кроз прославу Божића и слава“, каже Кон и додаје да ћемо „проћи солидно“.

Истиче да је врло битно да одржимо ниво опадања броја новозаражених, а сматра да ће последица празника ипак бити.

„Немојте да мислимо да је ово прошло. Одржава се још увек велики број, велика је то борба“, додаје.

Што се вакцинације тиче, Кон каже да није имао нежељене симптоме.

„Само то вече сам осетио да при покретању руке имам бол. Већ следећег дана је било блаже, два дана касније нисам ништа осетио“, изјавио је и додао да су очекиване последице вакцине бол који је он осетио, као и главобоље и повишене температуре које кратко трају.

Негирао је да ће грађани морати да чекају до 2022. како би се вакцинисали.

„Данас стиже више од 18.000 доза Фајзерове вакцине, касније током месеца треба да стигне још пола милиона спутњик В вакцине и до краја месеца милион доза кинеске вакцине. У таквој ситуацији неће бити размишљања да ли ће се дуго чекати. Ми свакако имамо приоритете за вакцинисање“, каже Кон и додаје да је колективни имунитет достижан.

Није забринут због појављивања нових сојева вируса.

„Различити сојеви ће се појављивати. Оно што је битно јесте да ли вакцина делује, а последња истраживања показују да, макар Фајзерова, делује“, каже Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92