Србија

Шокантне тврдње: “Вучића прислушкивали због објављеног рата мафији, да би га уценили или одали страној тајној служби”

Тужилаштво за организовани криминал је покренуло предистражни поступак у вези са неовлашћеним прислушкивањем председника Србије Александра Вучића.

Истрага је покренута на основу доказа које је МУП доставио, а саслушано је чак 50 особа, међу којима су и бивши припадници МУП-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко је, по чијем налогу и са којим циљем прислушкивао председника Србије Александра Вучића и његову породицу утврђено је истрагом коју је МУП спровео и која показује да је шеф државе незаконито праћен у последње две године, ако не и више.

Некадашњи оперативац Службе безбедности Божидар Спасић каже за телевизију Прва да је најважније од свега да је МУП открио о чему се ради уз помоћ службе БИА.

“Без БИА се ово не би могло урадити. Најважније је да је то откривено, и да то прекинуто. Никоме више у земљи неће бити могуће да прислушкује председника државе”, каже он.

Како преносе медији, међу саслушанима су бивши и садашњи високорангирани функционери МУП-а.

Председник одбора Скупштине Србије за правосуе Владимир Ђукановић каже да је овим добијена потврда МУП-а да су неки припадници те службе вршили прислушкивање.

“Очекујем да тужилац покрене дефинитивно истрагу на основу ових навода које је МУП навео, па да се спроведе детаљна истрага га да видимо ко је то радио”, каже Ђукановић.

Извесно је да је шеф државе био под присмотром како би се знао сваки његов корак, истиче некадашњи оперативац Службе безбедности Божидар Спасић.

“Нису припаднци Министарства унутрашњих послова против којих се сада води истрага прислушкивали председника Вучића да би знали шта ће да руча, да ли ће да иде на излет са децом. Њих је посебно занимала његова професионална, ста ради као председник државе, каква наређења издаје министрима, да ли се консултује са неким, с ким има контакте и разговоре”, напомиње он.

Зато се до краја мора утврдити ко је све учествовао, а пре свега кључно је откривање крајњих налогодаваца.

“Постоји неколико претпоставки о прислушкивању, а то је пре свега да се заштити одређени мафијашки кругови, да виде какве мере планира председник да предузме против мафије, јер објављен је рат већ годинама. Потом, да би се ти подаци користили за нека уцењивања или да би се ставили на располагање некој служби”, оцењује Спасић.

О досадашњим резултатима предистражног поступка министра полиције Александар Вулин детаљно је упознао председника Србије Александра Вучића.

Подсетимо, поред председника Вучића, присушкивани су и разговори његове породице -његовог брата Андреја Вучића и председниковог старијег сина Данила. Прислушкивани су и разговори директора БИА Братислава Гашића, као и високих функционера СНС Милоша Вучевића и народног посланика Владимира Ђукановића.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92