Србија

Ударно! ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ СРБИЈИ: Загреб изазвао дипломатски скандал због Српске Крајине!

МИНИСТАРСТВО спољних и европских послова Хрватске упутило је вечерас протестну ноту амбасади Србије у Загребу.

– Министарство спољних и европских послова најоштрије осуђује скандалозан чин члана делегације предвођеног државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије током посета Републици Хрватској те слање порука којима се на најгрубљи начин вређа Република Хрватска, те пропагирају поражене великосрпске идеје – саопштило је хрватско Министарсво спољних и европских послова, након посете Милоша Стојковића, повереника православног манастира Хиландар за хуманитарни рад.

Уследило је то након објављивања видео снимка са книнске тврђаве на којој је Стојковић рекао ”сада смо у нашој Крајини, живела Србија, живела Крајина, живела Српска Крајина”.

На снимку се види како Стојаковић говори ”они овде славе такозвану Олују, славе прогон српског народа. А ми смо ту да им покажемо колико можемо да је ово ипак Српска Крајина. Овде је на врху њихова застава, а даће Бог да једног дана вратимо нашу”.

У саопштењу хрватског Министарства још се констатује ”жаљење што те неприхватљиве изјаве долазе од особе која је била део званичног изасланства из Републике Србије, за шта очекујемо званичну исприку и недвосмислено ограђивање”. Најављено је и да ће полицијска управа шибенско-книнска провести истрагу како би се утврдиле чињенице и околности за даљње подуyзимање мера из надлежности полиције, а просведна нота биће уручена и Амбасади Србије у Загребу.

Реаговао је и кнински градоначелник Марко Јелић и Милошу Стојковићу поручио ”срамите се због лицемерства које живите и које јесте”. Јелић каже да застава на книнској тврђави симболизује ”свето тло хрватског народа и његове државности од 13. века, а и даље ће тако бити”. Градоначелник каже да је Стојковић довео у неугодну ситуацију домаћине, пре свега пароха книнске Парохије који је по њему ”изниман човек и хришћанин”, као и Владику далматинског. ”Книн је хрватска земља и колевка нашег постојања, нама је света”, закључује кнински градоначелник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс