loading...
Свет

ЕУ ПРЕЛОМИЛА! Нема путовања без дигиталног сертификата о вакцини, ево шта то значи за Србију и шта је ЈЕДИНА ЗАЧКОЉИЦА

Ко хоће без већих ограничења да путује у Грчку на море или уопште у ЕУ требало би да се вакцинише. Јасно је то сада пошто је ЕУ донела одлука да у року од три месеца изради дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогоћити људима да путују упркос пандемији ковида 19. Како ће ова одлука утиати на нас?

Добра вест је да вакцинисани у Србији већ имају сертификате о вакцинацији са QР кодом што значи да тај документ може уз одређене измене да буде дигитални и очитан на свакој граници, тврди за “Блиц” Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА).

Како ћемо путовати у доба пандемије – питање је које већ годину дана мори највећи број туриста у Србији. Одговор је чини се никад ближи након јучерашње видео конфенренције лидера ЕУ посвећене борби против короне.

Наиме, на тој седници ЕУ се сагласила да постоји све већа подршка дигиталним сертификатима о вакцинацији који би се заснивалии на заједничким европским критеријумима за улазак у земље чланице и отварање друштва након пандемије.

ЕУ: Дигитални сертификати пре свега због јединственог тржишта

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе шта ће моћи да се ради са сертификатима, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

Фон дер Лајен је навела да ће за успостављање интереоперабилног система сертификата о вакцинацији у ЕУ бити потребно најмање три месеца.

– Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета”- закључила је Фон дер Лајен.

У ЕУ наглашавају да и даље има доста отворених и политичких и научних питања када је реч о сертрификатима о вакцинацији, односно за шта ће бити примењивани или да ли вакцинација значи и престанак преноса инфекције.

– Имамо охрабрујуће податке из Израела где су вакцине Фајзера показале да заустављају пренос инфекције након давања друге дозе ”- каже Фон дер Лајен.

Матић: Србија испуњава техничке предуслове за дигиталне сертификате

Охрабрујуће вести имала је и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која је изјавила да Србија испуњава техничке предуслове за издавање дигиталних сертификата који би омогућили безбедна путовања грађанима који су вакцинисани против коронавируса.

Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација још пре месец и по дана покренуло процес израде дигиталних сертификата, јер је препознало неопходност њиховог увођења.

– Са Грчком смо већ започели разговоре о могућностима међусобног признања дигиталних сертификата у оквиру Меморандума о разумевању у области туризма и верујемо да ћемо остварити споразум на обострану корист – рекла је Матић.

Министарка је нагласила да се ради на постизању таквих билатералних споразума и са другим земљама, при чему су у току преговори са Израелом.

Како је навела, иницијатива за међусобно признавање дигиталних сертификата покренута је и у разговорима са потпредседником Владе Словеније и министром привредног развоја и технологије Здравком Почивалшеком.

Матић је поздравила намеру ЕУ да уведе дигиталне сертификате који би омогућили безбедна путовања грађанима који су вакцинисани, при чему је пружила подршку напорима да масовна имунизација буде спроведена што пре.

Сеничић: Србија лако може да усклади своје сертификате са ЕУ

И Председник YУТА Александар Сеничић верује да Србија лако може своје сертификате о вакцинацији да усклади са Европском унијом.

– Видим да су се земље ЕУ које су нама туристички најатрактивније попут држава Западне Европе, Грчке па и Турске позитивно одредиле према дигиталним сертификатима о вакцинацији. То би, по свему судећи, требало да значи да ће свако ко има сертификат о вакцинацији моћи да уђе у те земље. А ми већ имамо сертификате о вакциниацији са QР кодом који је двојезични и где поред имена и презимена оног који се вакцинисао стоји датум, место вакцинације и врста вакцине. Дакле, тај документ може да буде дигиталан пошто има QР код који треба само да се очита – наглашава за „Блиц“ Сеничић.

Једина мана – ћирилична имена и презимена

Како каже, биће можда потребно само мало прилагођавање нашег сертификата о вакцинацији са захтевима ЕУ.

– Једина мана на том нашем сертификату је и када се очита QР код име и презиме вакцинисаног је на ћирилици. Сви други подаци су двојезични, и на српском и на енглеском. То верујем да би могло врло лако и брзо да се промени и технички прилагоди. Дакле, велика већина нађег документа већ задовољава критеријуме ЕУ – сматра Сеничић.

Нашег саговорника чуди зашто је Европској унији потребно три месеца да направи дигиталне сертификате о вакцинацији.

– Због чега је тај рок толико дуг ако се има у виду да већ у мају почиње туристичка сезона. Претпоставља се да ЕУ брине о заштити података о личности како се подаци о вакцинацији не би злоупотребили за неке друге податке о личности – подвлачи директор YУТА.

Још јаснија ситуација у наредних месец и по

Сеничић очекује да ће у наредних месец до месец и по дана бити много јаснија ситуација у вези са условима путовања наших државаљана на море.

– Турска, Египат, Кипар и Тунис још се нису одредили у односу на улазак вакцинисаних људи у њихову земљу. Све оне траже ПЦР тест, али још не спомињу вакцинисане. Слично је и са нашом државом. Зато мислим да ће у наредних месец дана до месец и по бити све много јасније – тврди Сеничић.

Врста вакцине неће бити услов за путовања?

Како каже, тренутно наше министасртво туризма преговара са грчким министарством туризма у вези са условима путовања.

– Колико знам Грчка је већ направила споразум са Израелом, ускоро ће и са Русијом и Великом Британијом. Очекујем да ове године неће бити затварања граница односно да ће се тачно знати услови путовања како би људи могли да планирају одмор – апострофира Сеничић.

Директор YУТА уверен је да ће српски држављани који су вакцинисани било којом па и кинеском или руском вакцином без проблема путовати у земље ЕУ иако та цепива регулаторно тело ЕУ још није одобрило.

– Сама одлука ЕУ да изради дигиталне сертификате о вакцинацији показује да се ЕУ одредила само према вакцинацији, али не и према одређеним врстама вакцина. Мађарска је већ кренула са вакцинацијом кинеском и руском вакцином, Словачка и Пољска су ушли у преговоре за те вакцине. Грчки министар туризма имао је недавно разговор са кинеским министром туризма и поручио му је да очекује да ће ускоро опет видети кинеске туристе. То му не би рекао да Грчка неће прихватити вакцинисане кинеском вакцином – закључује Сеничић.

Невакцинисани ће путовати као прошле године

С друге стране, велико је питање да ли ће и под којим условима моћи да путују они који нису вакцинисани.

– Они који немају сертификат о вакцинацији вероватно ће као и прошле године бити принуђени на велики број ПЦР тестова или евентуално карантин да би отпутовали у другу земљу. Сигурно ће се опет свака земља за себе одређивати према томе и можда затварати границе за невакцинисане. Зато је препорука за све наше туристе да се вакцинишу између осталог и ако не желе да имају ограничења приликом путовања – наглашава директор YУТА.

И велики број заменских путовања “на чекању”

Сеничић истиче да би ове године туристичке агенције требало да реализују велики број заменских путовања од лане.

– Највећи број заменских путовања имамо за Грчку. Чекамо март и споразум нашег и грчког министарства туризма. Надамо се да грлка граница неће бити затворена и да ће се тачно и унапред знати услови путовања како бисмо ове године реализовали сва заменска путовања – подвлачи Сеничић.

“Блиц” је на тему дигиталних сертификата о вакцинацији у ЕУ и спремности Србије да има оваква документа контактирао и Михаила Јовановића, директора Канцеларије за ИТ и ЕУ управу, али је он сматрао да то нису питања за њега нити за Е-управу.

Ивануша: Став СЗО да се за сада не уводе ковид пасошšи

Став Светске здравствене организације (СЗО) је да у овом тренутку не би требало уводити ковид пасоше, каже директор канцеларије СЗО у Србији Маријан Ивануша, уз нагласак да би то довело до великих неједнакости.

Ивануша каже да вакцина на глобалном нивоу нема довољно и да би уводјење пасоша, који има за циљ слободно путовање унутар Европске уније упркос пандемији вируса корона, помешало приоритетне групе за вакцинацију, те да би “људи трчали за вакцином”.

Он је тако прокоментарисао најаве из ЕУ да би пре лета могле бити бити доступне дигиталне потврде о вакцинацији, које ће људима омогућити да несметано путују по Европи, без обзира на пандемију корона вируса.

– Људи би због пасоша трчали за вакцином, а можда им вакцина не треба тако хитно, као што треба старијима или болесним људима – рекао је Ивануша.

Поручио је и да постоји ограничен број доказа да вакцинација спречава пренос вируса.

– Први циљ вакцинације је спречити озбиљну болест. Тек се сада раде студије да ли се спречава и асимптоматска зараза и пренос вируса. Потебно нам је још неколико тих додатних истраживања како бисмо имали и научне доказе да је вакцина учинковита у спречавању тих асимптоматских преноса вируса – рекао је Ивануша.

Извор: Блиц