Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Потпуни хаос на улицама! Најмање 25 мртвих!

Најмање 25 људи је погинуло након масовног бекства из затвора у главном граду Хаитија.

Међу њима су директор затвора, цивили и затвореници. Пренатрпани затвори и масовна бекства нису новост у карипској земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу страдалима је и Анел Жозеф, шеф познате банде који је такође у четвртак побегао из затвора у Порт о Пренсу, главном граду Хаитија. Жозеф је стигао стотинак километара даље са лисицама на рукама, тако што га је непозната особа возила мотоциклом. На једном контролном пункту потегао је пиштољ на полицију која га је потом устрелила.

Идентитет осталих жртава је непознат. Додуше, званичници су потврдили да је међу жртвама и директор овог затвора, као и да су бегунци пуцали на цивиле.

У четвртак око поднева је више од 400 затвореника под нејасним околностима побегло из затвора. Очевици су рекли да су чули пуцњеве. У оближњој продавници одеће су радници били приморани да бегунцима дају одећу.

Према званичницима, још увек је више од 200 људи у бекству. „Неки од њих још носе лисице. Неће далеко стићи“, речено је.

Тај затвор високе безбедности у главном граду има места за 872 затвореника, али су у тренутку бега у њему била 1.542 робијаша – скоро двоструко више од капацитета.

Ово је најмасовнији бег из затвора сиромашне карипске земље у последњих десет година. Са истог места су 2014. наоружани нападачи ослободили више од триста људи. Претходних година било је масовних бекстава и из других затвора.

Хаити, земља са око једанаест милиона становника, у тешкој је политичкој кризи од почетка фебруара када су власти ухапсиле двадесетак људи, међу њима и једног судију и генералну инспекторку полиције, тврдећи да су планирали државни удар и атентат на председника Жовенела Моизу.

Политички противници тврде да је Моизин председнички мандат истекао јер не признају резултате својевремено поновљених избора. Према виђењу власти, председник има још годину дана мандата. Протести против Моиза су свакодневица.

Активисти за људска права тврде да председник користи банде за обрачун са противницима, те да су због политичке кризе делови Порт о Пренса постали оазе криминала и забрањене зоне.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW