Србија

Кон шокирао нацију: ЗАР ВИ МИСЛИТЕ ДА СМО МИ ИДИОТИ? Открио због чега је против отварања локала – „научно је доказано“

ПЕВАЊЕ је важан фактор, капљице могу да иду и до 12 метара. Нико не покушава да пева с маскама. Питају, да ли је то научно доказано да се заражава. Зар неко мисли да смо ми идиоти?!

– Када питате некога где је био, како се заразио, дођете до тога да је био на неком таквом месту – рекао је епидемиолог др Предраг Кон гостујући на Пинку, на тему отварања кафића, ресторана, клубова.

Доктор Кон је најавио да ће питање отварања башта доћи на ред и да ће сутра на седници Кризног штаба сигурно разматрати и то, а да ће он морати да објашњава своје разлоге зашто сада није добар тренутак.

Кон наглашава и да треба сачекати да почне да пада активност вируса.

– Отварање башта јесте реалан захтев у некој перспективи. Главно место непоштовања мера су угоститељски објекти, првенствено кафићи и ресторани, Свако ко уђе, носи маску, а онда је скине на месту где седи. Ја носим маску и док пијем кафу. Није истина да то не може да се спроводи, исто важи и за јело. Ви ако хоћете то да спроводите, и те како можете. Ресторани су место доказано научним истраживањима као место где се највше људи заражавају. Не шире угоститељи заразу, већ места окупљања. – објашњава доктор Кон.

Зашто је опасност већа у угоститељским објектима?

Није први пут да струка објашњава то да је током певања висок ризик за заражавање. На ту тему се говорило доста и претходних месеци током пандемије.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је у јуну прошле године да су прославе најризичнији догађај за пренос вируса и апострофирала певање као лак начин преношења.

– То је сада препознато као фактор ризика и дефинитивно бисмо морали да се уздржимо од таквог начина понашања док је корона вирус активан – рекла је она тада.

И епидемиолог др Бранислав Тиодоровић открио је недавно зашто је већа опаснос ширења корона вирусима у угоститељским објектима у којима се организују концерти и наступи естрадних звезда.

– Када људи певају, они избацују капљице аеросоли које „иду” од четири до осам метара у даљину. Кад неко само дише, а заражен је короном и нема заштитну маску, оне се простиру до једног метра, а када прича, оне могу да „путују” до метар и по или два.

Објаснио је и да ризик једнак нули у природи не постоји.

– Ризик се смањује када се поштује оно што лекари саветују. Људи питају да ли хорови могу да наступају. Могу, али морају да буду удаљени од публике барем 20 метара. Исто то се односи и на концерте с дувачким инструментима – рекао је тада др Тиодоровић.

Последњих недеља сведоци смо великог броја окупљања и корона журки, што никако не иде у прилог броју новозаражених који је и даље на високом нивоу.

У Србији је у претходних 24 сата на корона вирус тестирано 14.474 грађана од којих је 4.769 новозаражених.

Преминула су 32 пацијента, а на респираторима у болницама широм Србије тренутно се налазе 236 оболела.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс