Здравље

Морате знати! Доктор Несторовић открио: Ово је најјачи природни диклофенак, који доказано успорава старење!

Фото: Јутјуб

Ако желите позитивне ефекте канабиоида, а да немате психоактивне ефекте марихуана, користити босиљак, бибер и рузмарин

Босиљак је познат по чињеници да има јака антиоксидативна својства. Антиоксиданси које природно проналазимо у босиљку штите тело од оштећења узрокованих слободним радикалима, спречавају старење ћелија и настанак неколиких врста рака. Антиоксиданси су важан део здраве прехране и здравог начина живота, а босиљак је њихов поуздан и делотворан извор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од антиоксиданса из босиљка је бета-каротен. Бета-каротен, који се у телу претвара у витамин А, спречава оксидацију холестерола у крвотоку и на такав начин штити срце и крвне судове. Оштећења изазвана слободним радикалима доприносе развоју многих других болести, укључујући астму, остеоартритис и реуматоидни артритис. Бета-каротен из босиљка је одличан начин превенције ових болести.

Штити срце и крвне судове

Босиљак је добар извор витамина Б6 и магнезијума. Витамин Б6 спречава накупљање потенцијално опасне молекуле хомоцистеин. Магнезијум подстиче здравље кардиоваскуларног система помажући опуштању мишића и крвних судова. Тако поспешује проток крви и смањује ризик од неправилног срчаног ритма. Магнезијум оснажује срчани мишић и делује превентивно против инфаркта.

Природни антибиотик

Истраживања су показала да уље босиљка повољно делује на имунитет. Свежи листови и уље босиљка имају антибактеријска и антисептичка својства и могу се користити у лечењу инфекција. Босиљак можете користити и локално – листови босиљка стављени на ране спречавају бактеријске инфекције.

Босиљак у кулинарству

Мирисни листови босиљка користе се у многим кухињама и слажу се с различитим врстама јела. Да бисте задржали његов укус, босиљак додајте јелу при крају. Када год можете, изаберите свежи босиљак, јер има интензивнији укус у односу на сушени. Славу и препознатљивост у кухињама широм света, босиљак је зарадио с Песта Геновесе, зеленим умаком од босиљка, пињола и пармезана.

Од свеже насецканог босиљка с белим луком и маслиновим уљем можете припремити одличан сос, који можете послужити уз разна јела као што су тестенина, пиринач и брускети.

Од босиљка можете припремити и једноставни ледени десерт. Помешајте насецкани босиљак с лимуновим соком, соком шећерне трске и водом, па смесу замрзните као коцкице леда. Кад се замрзне, блендером их уситните и послужите као ледени десерт у медитеранском стилу. Или, направите свежу, укусну и вишебојну италијанску салату од свежег босиљка, сира моцареле и парадајза.

Босиљак као чај

Попијте окрепљујући чај босиљка који сте припремили тако што сте насецкане листове босиљка прелили врућом водом, оставили стајати осам минута и након тога процедили.

Проф. др Бранимир Несторовић говорећи о изузетној лековитости босиљка поткрепио је подацима до којих је дошао Федерални Технолошки институт Швајцарске, наводећи да су истраживања показала да садржи високе концентрације (Е)-бета-кариофилена (БЦП), који је користан у лечењу артритиса, као и запаљенских болести црева.

„У ствари ова супстанца је природни ендоканабиоид, присутан у марихуани. Антизапаљенско деловање је посредовано ефектима на ЦБ2 рецептор, чија активација доводи до ублажавања бола, степена запаљења, смањења степена остеопорозе, атеросклерозе.

Постоји позитиван ефекат и на мултиплу склерозу. Висок садржај БЦП се може наћи и у целеру, рузмарину и црном биберу. Ако желите позитивне ефекте канабиоида, а да немате психоактивне ефекте марихуана, користити босиљак, бибер и рузмарин, истиче доктор.

Босиљак успорава старење

Доктор Несторовић је навео још једно еминентно испитивање које објављено на годишњем састанку Royal Pharmaceutical Society Енглеске и које је је показало да босиљак има изразита антизапаљенска дејства. После 24 сата од почетка давања, оток запаљеног ткива је био мањи за 73%. Ефекат је био упоредив за ефектима лека диклофенак, који се широко користи у лечењу артритиса. Сличан ефекат је описан у Journal of Bone Reports & Recommendation, а приписан је БЦП-у.

„Према истраживањима која су дата на British Pharmaceutical Conference (BPC) у Манчестеру, босиљак има својства која су везана за успоравање старења. Овај ефекат је посредован антиоксидативним својствима биљке. Главни истраживач у овој студији, Др. ВVaibhav Shinde iz Poona College of Pharmacy, Махараштра, Индиа каже „да студија показује како биљка делује на ћелијском нивоу“. Резултати студије из ћасописа Journal of Advanced Pharmacy Education & Research показују да је раствор босиљка у алкохолу јачи антиоксиданс од стандардних (нпр. витамин Ц), каже Несторовић и додаје да босиљак садржи испарљива уља која имају одличан антибактеријски ефекат, естрагол, линалоол, цинеол, еугенол, сабинен, мирцен и лимонен. Он зауставља раст бројних бактерија (у том је оригано знатно бољи), укључујући Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa

Такође, одличан је у снижавању телесне температуре, што уз антизапаљенско деловање има добре ефекте код прехлада.

Антиалергијска својства

„У 2007 години група јапанских аутора је описала способност флавоноида (којима је богат босиљак, да сузбијају стварање IgE антитела и активацију Th2 лимфоцита, који су главне ћелије које учествују у настајању алергијске реакције).

Босиљак можете гајити сами, у саксијама које треба да буду на сунцу, пожељно на јужној страни. Не треба биљке садити сувише густо, јер се тако спречава гљивична инфекција која често напада корен босиљка. Користите органска ђубрива, обилно га заливајте. Ипак, не треба га заливати толико да биљка плива у води.

Дакле, ево још једне биљке која расте свуда око нас, а има одлична својства у очувању здравља. Не штедите на босиљку када кувате“, пише на banenestorovic.blogspot.com,, чувени пулмолог.

 

Извор: Ало.рс