Здравље

Морате знати! ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВАЈ СИМПТОМ: Ово су кључне разлике између ковид и класичне главобоље!

КОВИД 19 је болест органа за дисање која најчешће погађа плућа, а узрокује је вирус SARS-CoV- 2 вирус.

До сада смо научили све типичне симптоме, а један од њих је и главобоља. Ево како да ковид главобољу разликујете од оне класичне главобоље или мигрене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим истраживањима главобољу која је повезана са ковидом-19 карактеришу је умерен или снажан интензитет, пацијенти осећају пулсирање или притискање на слепочницама, а главобоља се погоршава када покушате да се сагнете, преноси „Хеалтхлине“.

Такође, истраживања су показала да се главобоља јавља код 11 до 34 одсто пацијената који су хоспитализовани због ковида-19. Ове процене потврдила је и Светска здравствена организација и Центар за контролу и превенцију болести у чијем извештају пише да је главобоља чешћи симптом код особа млађих од 65 година. И да се од 55.000 потврђених случајева главобоља јавља код 13,6 одсто пацијната.

КАКО ДА ЈЕ РАЗЛИКУЈЕТЕ ОД МИГРЕНЕ?

Суштинска разлика је у томе што се код класичне мигрене јавља осетљивост на звук и светло, што са ковид главобољом није случај.

Такође, ковид главобољу обично прати и повишена температура, што са мигреном, кластер или тензионом главобољом није случај.

Ако имате главобољу а страхујете да сте се можда заразили корона вирусом, прво измерите температуру и покушајте да тачно детектујете остале симптоме. Ако вам не смета светлост, а уз то имате и језу, болове у мишићима, обавезно се тестирајте.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com