Србија

Важно обавештење! НБС УПОЗОРИЛА: Ове новчанице мењајте под хитно, повлаче се из оптицаја

ГРАЂАНИ који код себе у сламарици имају швајцарске франке који су пуштени у оптицај у периоду од 1995-1998, требало би што пре да их замене, јер ће те новчанице бити повучене из оптицаја најкасније до 30. јуна ове године.

Наиме, Национална банка Швајцарске најавила је на свом званичном сајту да ће у првој половини 2021. повући из оптицаја новчанице осме серије „швајцараца“, а као разлог повлачења наводи потребу за унапређењем заштитних елемената чиме се новчанице ефикасније штите од фалсификовања.

– Народна банка Србије (НБС) препоручује да се поменуте новчанице што пре замене за оптицајне новчанице франка девете серије која је пуштена у периоду 2016-2019, јер ће банке и овлашћени мењачи престати са њиховим откупом и пре него што оне заиста постану ваноптицајне – упозоравају из НБС-а.

Како објашњавају, то ће се десити јер је и банкама и овлашћеним мењачницама потребно време да изврше продају тих новчаница иностраним банкама.

Након што престану да буду законско средство плаћања, ове новчанице осме серије швајцарског франка ће моћи да се замене само на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци, као што се мењају новчанице повучене из оптицаја 1. маја 2000.

У неколико београдских мењачница за наш лист су казали да се грађани спорадично распитују о замени.

– Још нема већих гужви. Они који дођу за замену, највише траже евре. Код нас може да се замени, али колеге из других мењачница чак одбијају да их мењају, неће да се малтретирају да после они размењују у већим банкама – рекли су за у једној престоничкој мењачници.

Наводе и да још увек нису добили званичне информације о роковима замене, али очекују да ће бити довољно времена да се све обави без већих гужви.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс