Србија

АКО ХОЋЕМО ДА ЖИВИМО НОРМАЛНО МОРАЋЕМО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМО НА ПОЛА ГОДИНЕ? Стручњаци открили шта мисле о томе, и шта можемо да очекујемо!

Вакцина против вируса корона свакако је тема број 1 у целом свету. Док једни хвале, други куде и једни и други имају исто питање које „лебди у ваздуху“: да ли ћемо изнова морати да се вакцинишемо, на сваких шест месеци, како бисмо живели нормално?

Чини се, ова тема је нешто о чему се навелико расправља од када је цео свет ушао у процес масовне вакцинације. Прве студије о имунитету на средње-дуге настале су годину дана након избијања пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према истраживању Института за имунологију Ла Џола из Калифорније, неколико имуних реакција након што се тело изборило са инфекцијом корона вируса остало је активно још најмање око шест месеци.

То је слично налазима Јавног здравља Енглеске, које тврди да је већина пацијената која је имала Ковид заштићена још најмање пет месеци.

Имајући у виду да се прве инфекције нису јавиле много пре тога, неки научници су уверени да ће имунитет трајати дуже, можда чак годинама.

Ипак, конкретног одговора на наше питање са почетка текста нема, а са томе се слажу и наши саговорници.

Све је и даље непознаница

– О томе тренутно не можемо ништа знати. Разлог је једноставан, није још увек прошло тих шест месеци од када је вакцина почела да се даје да бисмо знали колико имунитет заправо траје – каже за „Блиц“ имунолог и професор Медицинског факултета у Нишу у пензији др Борислав Каменов.

Са њим се слаже и имунолог др Ана Глигић која апсотрофира да би за коначан одговор ипак требало мало причекати.

– Сарадница Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) Марија Гњатовић прати управо како се понашају антитела након примања вакцине. За сада прати узорак од 10.000 серума. Тренутно нема конкретних доказа, јер није прошло довољно времена, али њен досадашњи закључак је да антитела могу да трају шест месеци до годину дана – објашњава докторка Глигић за „Блиц“ која додаје да на основу висине антитела др Гњатовић сматра да већина вакцина даје добар дуг имунски одговор – и до годину дана.

Оно око чега се слажу оба наша саговорника је чињеница да би постојао велики проблем ако би дејство вакцине трајало испод шест месеци.

Потребна организација и одржавање поверења у вакцине

– То би показало да вакцина није трајно решење. Са друге стране то повлачи и неке друге ствари. Потребна је велика организација, много лекара, особља да би се имунизација целог становништва вршила тако често. Друго, људима је генерално пољуљано поверење у вези са вакцинама, па би тако нешто вероватно додатно утицало – објашњава др Каменов.

Ипак, поставља се питање, шта ако до вакцинације на шест месеци или годину дана ипак буде морало доћи и ако корона остане део нашег живота?

– Мораћемо томе да се прилагодимо. И саме вакцине ће се прилгодити. Основно је питање на колико мутација вакцине реагују. Могуће је да ће се дешавати једнако као и са вирусом грипа, па ће се вакцине из сезоне у сезону надограђивати компонентама нове мутације, па можемо имати петовалентну, шестовалентну вакцину у наредним годинама – наглашава др Глигић.

Ипак, на наше питање да ли је реално да толике мутације покрије вакцина, др Глигић каже да за сада имамо само три значајнија соја која могу да праве проблем.

Колики имунски одговор је код које вакцине?

Антитела код „Фајзерове“ вакцине се најбрже стварају. Врло брзо после прве дозе достижу висок ниво, а то се онда и повећава након друге дозе. Свој максимум достижу после 10 дана од друге дозе.

– Међутим, иако се количина антитела брзо повећава испоставило се да релативно брзо и пада. Графички се то може представити као купа или вулкан. Међутим, „Фајзер“ је и сам рекао да вакцина поред антитела ствара и целуларни имунитет. То су ћелије памћења које, и када антитела почну да падају, у неком поновном контакту или инфекцији са вирусом, омогућавају брзо прављење додатних количина антитела и врло брзо подизање њиховог нивоа. То значи да антитела нису једини вид заштите – каже вирусолог др Миланко Шеклер.

Код „Спутњика В“ и „Астра Зенеке“ и антитела, пак, спорије расту, али и дуже се задржавају.

Произвођачи „Спутњика В“ су навели да ће вакцина штитити 15 месеци, па можда чак и до две године. Са друге стране, кинеска вакцина спорије постиже антитела, али стимулише цео имуни систем класичним начином, најприближнијим природној инфекцији и показала се да у пракси штити врло добро. Тако да када се све узме у обзир, нисам баш сигуран да ће бити неопходно да тако брзо примимо трећу дозу, па ни да се вакцинишемо на годину дана – каже Шеклер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс