Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ! Исламским земљама стигао захтев: Прекините односе са тзв. Косовом! Ево шта се дешава!

Београд — Палестина затражила од земаља чланица Организације исламске сарадње да прекину односе са тзв. Косовом, пишу медији.

Како наводе Вечерње новости, Палестина је бесна на Приштину због одлуке тамошњих власти да отворе амбасаду у Јерусалиму, што је више пута и јавно саопштено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, према информацијама Новости, сада је тај захтев и званично саопштио палестински министар спољних послова Ријад ал Малки, у писму упућеном генералном секретару ОИК.

Како је образложио Ал Малки, односе треба прекинути јер тзв. Косово својом одлуком крши међународно право и резолуције, али и отворено напада палестински народ и његова права.

Уколико би чланице ОИК прихватиле палестински захтев, Приштина би се суочила са великим губитком подршке, јер је независност тзв. Косова признало 30 од 57 земаља које су у овој организацији. Оне, како се процењује, не би званично повукле одлуке о признавању, али велики број њих сасвим извесно не би више пружао подршку тзв. Косову у настојањима да се учлани у међународне организације.

Приштина је дипломатске односе са Израелом формално успоставила 1. фебруара и на њихову најаву да ће амбасаду отворити у Јерусалиму, из ОИК је већ 3. фебруара стигла осуда јер, како је указано, тиме би се прекршила Резолуција СБ УН 478. Намеру приштинских власти критиковала је и Европска унија, али је упркос томе амбасада званично отворена 14. марта.

Пре Приштине, дипломатска представништва у Јерусалиму имале су само Америка и Гватемала, од 2018. године. Овој тројки придружила се и Чешка, која је у марту отворила дипломатску канцеларију у Јерусалиму, као испоставу амбасаде у Тел Авиву.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан недавно је изјавио да чин отварања амбасаде тзв. Косова у Јерусалиму представља кршење принципа којим се воде арапске и исламске земље, које сматрају да је Јерусалим окупиран град, а што потврђују многобројне резолуције УН, као и да Резолуција 478 забрањује државама да преместе или отварају амбасаде у Јерусалиму. Он је навео да се оваквом потезу противи и Турска, и упитао: Колико вреди добити признавање једне земље, а изгубити поверење више од шездесет?

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс