Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Изашли први резултати истраживања у Србији: После које вакцине се не заврши у болници!

Београд — Објављени прелиминарни резултати истраживања у Србији. Колико људи је оболело после које вакцине, колико је завршило у болници, а колико добило упалу плућа?

Према тим првим резултатима истраживања, које још увек траје, а које је пренео „Блиц“, ризик да ревакцинисани три недеље после примљене дозе заврше у болници због ковида мањи је за 50 пута него код оних који нису вакцинисани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могућност добијања пнеумоније је до 15 пута мања код вакцинисаних у односу на оне који су се разболели, а нису добили ниједну вакцину. У болницу није примљен ниједан пацијент који је примио вакцину Фајзера или Астразенеке.

Истраживањем је праћено да ли се и колико вакцинисани грађани разболевају у односу на општу популацију односно, невакцинисане. Истраживањем су обухваћени разболевање и клиничка слика вакцинисаних и невакцинисаних грађана, учесталост пнеумоније и колико је оболелих хоспитализовано. Једноставно речено, како је вакцинација али и свака вакцина посебно – одрадила посао.

Истраживање је рађено у Крагујевцу, али се због броја обухваћених грађана може слободно сматрати репрезентативним и на нивоу целе Србије.

Подаци су из крагујевачког Дома здравља, преко ког се региструју сви вакцинисани и оболели у овом граду. Истраживањем је обухваћен период од 1. јануара до пре око две недеље 31. марта, а у истраживање је укључено 28.630 вакцинисаних и преко 100.000 невакцинисаних.

Већ ту имамо прве најшире резултате – од невакцинисаних оболело је 8,11 одсто, а од вакцинисаних 2,03 одсто. Број се смањује с ревакцинацијом на 1,17 одсто, а три недеље након ревакцинације је 0,57 одсто. Ефикасност три недеље након ревакцинације је 92 одсто. Ови, поприлично охрабрујући подаци настављају се и кроз анализу колико је вакцинисаних у односу на оне који нису примили вакцину добило упалу плућа или морало на болничко лечење.

Тако је од 8.272 оболела који се нису вакцинисали (8,11 одсто) пнеумонију добило 1,57 одсто, а у болницу је морало од укупног броја њих 1,23 одсто. Упалу плућа међу вакцинисанима је добило 0,56 одсто, ревакцинисаних 0,25 досто и три недеље после ревакцинације 0,11 одсто. Практично: три пута је мања вероватноћа да се добије пнеумонија само с једном дозом, шест пута мањи је ризик код ревакцине, а три недеље после ревакцинације је за 15 пута мањи него код невакцинисаних.

Колико је невакцинисаних, вакцинисаних, ревакцинисаних и грађана који су се разболели три недеље после вакцине морало у болницу?

Од броја оболелих, а који нису вакцинисани, 1,23 одсто је морало у болницу. Вакцинисаних је смештено у болницу 0,16 одсто, ревакцинисаних 0,06, а три недеље после ревакцинације свега 0,02 одсто. Прецизно: од 28.630 вакцинисаних, у болницу је морало шесторо грађана који су се разболели три недеље после ревакцине.

Дејан Баскић, руководилац истраживања, професор на Медицинском факултету и специјалиста микробиологије, каже за “Блиц” да после првих резултата истраживања нема сумње – треба ли се вакцинисати или не треба.

„Вакцина смањује број оболелих, тежу клиничку слику и број хоспитализованих. Да ли се неко разболео? Да, јесте, али треба узети у обзир каква је била клиничка слика. Не посматрамо само број оних који су се разболели, већ и колико је пацијената морало у болницу, а тај податак који је добијен необориво сведочи лакшој слици разбољевања вакцинисаних. Дакле, не треба избегавати, већ се треба вакцинисати“, поручује професор Баскић.

Најмање болесних вакцинисаних Фајзеровом вакцином

Истраживањем су добијени и подаци за сваку вакцину коришћену у Србији.

Разлика између вакцинисаних и невакцинисаних је драстична. Када је реч о односу међу вакцинама, иако има разлике у оболевању – добијању ковида – испоставило се да нема драстичне разлике у клинчкој слици.

Најмање оболелих међу вакцинисанима је код грађана који су примили Фајзерову вакцину. Од укупног броја вакцинисаних ковид је добило; 2,3 одсто оних који су примили Астразенекину, 2,2 одсто оних који су добили кинеску вакцину, 1,8 одсто оних који су примили руску и 1,1 вакцинисаних Фајзеровом вакцином. Пнеумонија се развила код 0,7 оних који су примили кинеску, исте вредности, 0,3 одсто, имају вакцинисани руском и Астразенекиноми 0,1 одсто Фајзеровом. У болницу је примљено 0,2 одсто грађана који су примили кинеску, 0,1 руску и ниједан пацијент који је примио Фајзерову или Астразенекину вакцину.

Професор Баскић каже да је кинеска вакцина показала да спорије развија заштиту, руска и Астразенекина је развијају подједнаком брзином, док је Фајзерова практично најбржа.

„Али оно што је најбитније јесте да све вакцине делују“, каже професор Баскић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс