Свет

САДА СУ МЕРКЕЛОВУ ПИТАЛИ ДА ЛИ ЈЕ ПУТИН УБИЦА, одговор немачке канцеларке је шокирао свет!

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је забринута због здравственог стања руског опозиционара Алексеја Наваљног, али да све што има да каже о Владимиру Путину, каже њему у лице, за разлику од Џоа Бајдена

Подсетимо, амерички председник Бајден подигао је праву буру када је прошлог месеца руског колегу назвао „убицом који мора да плати цену због наводног руског мешања у америчке изборе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је кратко одговорио пожелевши Бајдену „добро здравље“ и позвао га да одрже онлајн дебату, али је Бела кућа то одбила.

Са друге стране, канцеларка Ангела Меркел наговестила је да се не боји да критикује свог руског колегу право у лице.

„Што се тиче господина Путина, рећи ћу вам својим речима: ако говоримо о критици, то не кријем. Директно му кажем шта мислим о томе, укључујући и наше личне разговоре. Ово је мој начин да се носим са чињеницом у вези неслагања са свиме што се у Русији догађа у области људских права“, рекла је Меркелова говорећи на састанку пролећног заседања Парламентарне скупштине Савета Европе.

Она је, на питање да ли Путина сматра „убицом“, рекла да је свесна проблема са Наваљним, као и другим злоупотребама људских права, али је истовремено нагласила и важност наставка дијалога са Русијом и одбранила је пројекат Северни ток 2.

Иначе, Путин и Меркелова се познају скоро две деценије, први састанак имали су 2002. године, свега неколико година пре него што је немачка политичарка постала канцеларка 2005. године. У тим годинама, руски председник, који је годинама радио у бившој Источној Немачкој и који течно говори немачки и Меркелова за коју се зна да говори руски, успоставили су прагматичан, пословни однос.

Крајем прошле године, коментаришући планове Меркелове да се повуче након предстојећих септембарских савезних избора, Путин је рекао да он и канцеларка „одржавају прилично добре личне односе“, као и да односи између њихових земаља остају на прилично високом нивоу.

На питање да ли ће му недостајати, Путин је рекао да „она још не иде никуда“. Меркелова је у прошлости више пута изјавила да, када је реч о Русији, она верује „да се контроверзне теме могу решити дијалогом“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com