Србија

Бивши гувернер Народне банке тврди: Србија је једна од најсиромашнијих земаља Европе, најављену помоћ једног дана ће сви враћати као дуг

Професор Економског факултета и бивши гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић оценио данас да је линерано и неселктивно давање помоћи у време пандемије упитан потез који се са економског гледишта не може оправдати и да ће најављену помоћ једног дана сви враћати као дуг.

„Та линеарна давања тешко се могу оправдати са економског гледишта и она ће да изазову ново задуживање земље“, рекао је Шошкић за Н1, наводећи да је Србија још прошле године кренула на путању подизања јавног дуга у односу на БДП, а да се то овим пакетом наставља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је указао да би то могло допринети да јавни дуг премаши 60 одсто брутонацинаног дохотка (БДП).

„Сигурно је да ће до краја године ниво јавног дуга према БДП прећи 60 посто, а то је ниво који су и развијене земље ставиле себи као лимит. Земље попут Србије би требало да буду на нижем нивоу јавног дуга“, сматра Шошкић.

Он као додатни проблем види то што је пре две године промењена методологија у обрачуну БДП и да би, према старој методологији, јавни дуг давно био већи 60 посто БДП.

На питање да ли су у том случају утемељени коментари да је економска ситуација стабилна или боља него у претходном периоду, Шошкић је рекао да је Србија практично све до 2018. године била једна од најстангнантијих привреда у Европи и да је имала знатно нже стопе раста.

„Од 2018. и 2019. године нешто је већа стопа привредног раста, а прошле године смо можда имали нешто мању стопу привредног пада, али о експанзији привреде не можемо да говоримо. Ми нисмо нигде напредовали, далеко смо од виших стопа привредног раста“, оценио је Шошкић.

Коментаишући најаве високох државних званичника да ће први квартал бити са позитивном стопом привредног раста, Шошкић је ракоа да је Америка направила позитиван резултат од 6,4 одсто, а Кина више од 18 одсто у првом кварталу.

Ако Србија направи резултат од плус један, по Шошкићевој оцени, далеко је од привредне експанзије и нема приче о шампионском статусу.

„Србија је једна од најсиромашнијих земаља у Европи“, рекао је Шошкић и додао да то доказују и одговори грађана у анкети Н1 на шта ће потрошти првих 30 евра које ће добити у мају.

Оцењујући економску ситуацију у земљи он је истакао да Србија нема довољно инвестиција и да су домаћи привредници недовољно уверени у пословну перспективу и не верују у институције система, нити у одсутво корупције.

Он је и поводом пакета помоћи привреди рекао да је спорно питање да ли се помоћ даје онима којима заиста потребна и да би то било оправдано да је та помоћ усмерена предузећима која су способна да извозе.

„Тај сектор привреде мора да ојача ако желимо да изађемо на зелену грану“, оценио је за Н1 Шошкић, истиући да је оправдана помоћ ако дође у секторе који могу да расту и надонакде губитке.

На питање да ли је тачна рачуница економских новинара да ће сваки грађанин на додељених 30 евра, плаћати дуг од 33 евра, Шошкић је рекао да ће сви „сигурно враћати тај дуг“, али да зависи од конкретних услова задуживања који ће бити крајњи износ, али да Србија сада креира нови дуг.

„Чињеница је да нема бесплатног ручка. Ако смо се задужили – нема спора, доћи ће дан када ћемо то морати да вратимо“, поручио је Шошкић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Фонет