Свет

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАНКА МАЛЕЗИЈСКОГ АВИОНА? Ево шта се сазнало

Фото: Принтскрин Јутјуб

Стручњаци који истражују случај малезијског „боинга“ који је нестао са радара 8. марта 2014. године верују да је пилот Закарије Ахмад Шах свесно срушио авион и убио путнике.

Пилот, који је боловао од депресије, сматрају истражиоци, често је мењао смер лета авиона како би замео трагове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Авион „МХ370“ који је нестао на лету из Куала Лумпура за Пекинг до данас је мистерија, као и судбина 239 путника и чланова особља.

Најновији извештај сугерише да је пилот тог кобног лета пажљиво испланирао путању како не би оставио трагове пре него што је авион срушио у Индијски океан, пише британски лист „Мирор“.

Ранији извештаји указивали су да је пилот боловао од клиничке депресије, а авио-инжењер Ричард Годфри верује да је он намерно променио смер кретања и убрзао авион, скривајући тако локацију ка којој се запутио.

Мењајући смер кретања, авион се изненада изгубио са радара, а забележен је тек на војном радару мало пре пада.

Пилот Закарије Ахмад Шах намерно је са собом повео у смрт све путнике и чланове посаде, сматра Годфри.

– Изгледа да је он знао за радно време радара „Сабанг“ и „Локсејмаве“ – знао је да они викендом увече, у време слабијег међународног саобраћаја, неће бити активни – тврди Годфри у свом извештају.

Он наглашава да је пилот очигледно помно планирао и избегавао руте комерцијалних летова.

– Није био толико забринут због потрошње горива, више је напора уложио у остављање лажних трагова. Знатан број промена руте и брзине сугерише да је пилот током лета био активан – објашњава Годфри.

Француски истражиоци добили су од компаније „Боинг“ мноштво података о несталом лету „МХ370“ који би могли открити коначни узрок мистериозне несреће.

И они су закључили да је капетан Закарије Ахмад Шах био узнемирен и усамљен чојек који је намерно убио све путнике и посаду.

Пилот је имао „контролу до самог краја“, наводе они и напомињу да докази показују да је несрећа била вишеструко убиство и самоубиство.

Француским истражиоцима омогућен је приступ „знатној количини“ података о несталом „боингу 777“ који су послати током лета.

То укључује и бројне документе, те сателитске податке британске телекомуникационе фирме „Имарсат“.

Остаци малезијске летелице никада нису пронађени у потпуности, а у потрагу је уложено 200 милиона долара.

Део остатака извађен је из мора код Мадагаскара, Танзаније и Јужноафричке Републике, а анализа дела олупине пронађене у августу прошле године подстакла је позиве за организовање нове потраге за несталим авионом.

Извор: Србија Данас, Агенције