loading...
Србија

Туга! САЊИ ВУЧИЋ ДИЈАГНОСТИФИКОВАНА БОЛЕСТ! До краја мора бити на ТЕРАПИЈАМА, НЕИЗЛЕЧИВО СТАЊЕ МЛАДЕ ПЕВАЧИЦЕ УЗНЕМИРИЛО ЈЕ СВЕ!

Сви који су пратили „Евровизију“ слажу се да су девојке из групе „Hurricane“ деловале као прави ураган, а чланови наше експедиције кажу да су ротердамски дани били дивни, али веома напорни. Требало је много енергије и одличне кондиције да би се одговорило на све захтеве који су били пред учесницима. Гледајући Сању, Ивану и Ксенију, ни на тренутак не бисте помислили да нека од њих дан почиње узимањем лека. О свом здравственом проблему Сања каже:

‒ Жао ми је што се Хашимото представља као баук, а у ствари је стање са којим се може сасвим добро живети. Најнепријатнија је, у ствари, чињеница да морате да узимате терапију док сте живи, али ако људи сваког јутра пију кафу, зашто ја пола сата пре доручка не бих попила једну таблетицу? Једноставније речено, кад доживите стрес или се дуже време нервирате, а могуће је и да имунитет „забагује“, у телу почну да се стварају антитела која штитну жлезду доживљавају као непријатеља. Та „војска антитела“ покушава да је уништи, несвесна да је реч о виталном делу организма. Кад је знатније угрозе, она престане да лучи хормоне, па хипофиза упозорава организам да нешто није у реду. Већ створена антитела не могу да нестану, али можете да их смањите тако што тако што пијете хормоне које би, да је све у реду, производила штитна жлезда. Управо зато говоримо о неизлечивом стању.

Пре него што је Сањи, пре нешто мање од две године, дијагностикован Хашимото синдром, дешавало се да буде толико уморна да најрадије не би ни устала из кревета. Ипак, главни знак да нешто није у реду биле су драматичне промене расположења.

‒ Била сам врло несрећна иако сам, у суштини, на свим животним пољима била задовољна. Мислила сам да је психа главни кривац што се физички осећам лоше, а ситуација је била обрнута. Сметало ми је што сам до те мере раздражљива, да је свака ситница могла да ме изнервира. Иначе нисам таква. Помислила сам да постоји проблем са женским хормонима, па сам решење прво потражила код гинеколога. Срећом, њој је због сопственог искуства било јасно о чему причам, па ми је предложила да проверим штитну жлезду.

Чим је почела да узима терапију, за коју каже да је минимална, Сањино расположење знатно се променило. У сваком тренутку има резерве лека, а редовно узима и Д витамин, као и суплементе који садрже селен, магнезијум и цинк.

‒ Нервирање сваком човеку ствара здравствене проблеме, а нама са Хашимото синдромом нарочито. Зато настојим да, колико год је могуће, задржим прибраност. Уз то, трудим се да водим здрав живот, али морам признати да ми не успева баш увек. (смех) Још пре две године почела сам да исхрану доводим у ред, јер су се појавили проблеми с тежином. Не одговарају ми намирнице које садрже глутен, а млечне производе сам свела на минимум јер ми сметају, мада јогурт обожавам. Међутим, још наилазе периоди када не могу да одолим „брзој храни“. Игром случаја, највише волим управо оно за шта ће сваки лекар или нутрициониста рећи „не, никако“. Кад жеља надвлада, већ сутрадан изгледам као балон, јер мој организам задржава велику количину воде. Зато се одмах враћам на прави пут, па једем оно што се свима саветује, а и вежбам, преноси Hello магазин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс