Србија

УДАРНА ВЕСТ! Покренут план „Култи“, Приштина шаље полицију пред манастире!

Косовска полиција регистровала је пораст броја напада на имовину Српске православне цркве на Косову и Метохији због чега су повећане патроле на терену.

Само од почетка ове године забележено је укупно 13 оштећења црквене имовине или покушаји крађе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Закључно са данашњим датумом укупно је пријављено 13 случајева на објектима СПЦ у различитим регионима Косова. Од укупног броја пријављених случајева 9 су класификовани као случајеви тешке крађе, а 4 као оштећења имовине“, наводи се у писаном одговору Косовске полиције за Косово онлајн.

Из полиције наводе да су у складу са својим надлежностима евидентирали и делимично процесуирали починице кривичних дела.

“Након пријаве случајева на лице места су излазиле надлежне полицијске јединице, вршиле увиђаје и прикупљали материјалне докази који су представљани надлежном тужилаштву и координисане даље истражне радње. У одређеним случајевима идентификовани су извршиоци и против истих су поднете пријаве, а остали случајеви се и даље истражују”, додаје су у саопштењу.

С циљем спречавања напада на објекте Српске православне цркве Косовска полиција примењује посебан оперативни план деловања.

“Након повећаног броја пријављених случајева у месецу марту 2021. године Косовска полиција је покренула додатни оперативни план ’Култи’ који се спроводи на целој територији Косова, где је укључен већи број полицијских јединица са циљем превентивног деловања и откривања починиоца кривичних дела”, закључује се у одговору косовске полиције.

 

 

 

 

 

 

Извор: Kosovo Online