Србија

АКО СТЕ МИСЛИЛИ ДА ЈЕ КРАЈ – НИЈЕ! Хитно упозорење за ове делове Србије – пред крај дана чека нас НОВА ОПАСНОСТ

Фото: Pixabay.com

Грмљавински системи премештаће се од запада према истоку.

Атмосфера над Србијом данас је знатно стабилнија. Нажалост, касније после подне поново се очекује дестебилизација и повећана нестабилност, уз локалне пљускове са грмљавином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овог послеподнева широм Србије смењују се сунчани и облачни интервали, али је и пријатно топло и без врућина.

Тренутне температуре крећу се од 26 до 30°Ц, у Београду је 28°Ц, а топлије је само на југу.

Слично време у већем делу Србије наставиће се и у наставку послеподнева, уз температуре од 28 до 32°Ц, у Беогарду око 30°Ц, а на југу Србије до 36°Ц.

После 15-16 часова атмосфера над јужним и западним пределима Србије постаће нестабилна, уз јачи развој коневктине облачности, па се очекују пљускови са грмљавином.

За разлику од претходних дана када су грмљавинске олује и непогоде захвателе огромне територије, касније после подне опасност од грмљавинских олуја и непогода очекује се на мањем простору.

Ови грмљавински системи премештаће се у западној и северозападној висинској струји према истоку и југоистоку, па се поред јужних и западних, пљускови са грмљавином очекују понегде и у централним и југоисточлним пределима Србије.

Нажалост, највећа опасност од грмљавинских олуја очекује се у Златиборском округу, на ширем подручју Ужица и Пожеге, потом на ширем подручју Ивањице, Ариља и Сјенице, односно Пештера и Новог Пазара, а опасност се очекује и у долини Западне Мораве, нарочито на подручју Чачка и Краљева, али и у Рашком округу, на подручју Копаоника и делова Косова и Метохије.

У овим пределима биће услова за обилне пљускове са грмљавином, при чему би у кратком временском интервалу пало и преко 30-40 мм кише по квадратном метру, а очекује се опасност и одј ајоог града и јаке грмљавине.

На овом подручју пред крај дана треба бити при опрезу и да избегавају критична места, а огроман опрез препоручује се се и у саобраћају.

У току вечери и у овим пределима очекује се смиривање времена.

Иначе, у осталим пределима Србије данас се не очекују падавине нити олује.

Понедељак и уторак донеће осетно топлије време и температуре у уторак и до 40°Ц, а у среду се услед јаког захлађења очекује пад и за 15 степени, уз падавине и нову опасност од непогода.

Извор: Република