Србија

ОТКУД ГРАД У ОБЛИКУ ЉУДСКОГ ОКА? Метеоролог објаснио о чему је реч! Убијао је и птице, ништа НИЈЕ ИЗДРЖАЛО УДАРЕ

Фото: Фејсбук принтскрин

Србија се у три наврата током ове недеље нашла на удару суперћелијске олује. Осим снажних громова и облине кише, поједине делове наше земље погодио је и град необичног облика попут људског ока и зуба и неуобичајене величине.

На удару снажног града, који је достизао пречник и до пет центиметара нашла се долина Западне Мораве, а најкритичније је било у Чачку, Трстенику, Ариљу…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крупан и интензиван град погодио је села Милићевци, Миоковци, Горњу Горевницу, а друштвене мреже преплавиле су слике леденица необичног облика. И док су се одмах јавили разни теоретичари завере да објасне како је до таквих облика дошло, метеоролог Ђорђе Ђурић истиче да је у питају потпуно нормална и природна појава.

Како наводи, претходних дана на удару је била северозападна Србија. Најкритичније је било у Бачкој Паланци, Срему и Мачви. Невременом је посебно била погођена Војводина, где је осим материјалне штете било и људских жртава.

– Јуче је најкритичнија ситуација била у долини Западне Мораве, на подручју Чачка, Краљева, Трстеника. Заиста алармантна ситуација када је у питању град – каже Ђурић.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Он је истакао и да је град потпуно уобичајена појава за ово доба године, и да се многе моћније земље, попут Америке тешко носе са њим.

– Град је уобичајена појава за ово доба године, срећом ретко овкавог облика. Он се ствара у кумулонимбусима, моћним облацима вертикалног развитка који могу да достигну и слој стратосфере. Тамо је температура веома ниска, а зрно града може и неколико пута да пређе док не савлада ту струју, тако да отуд и толико велик пречник града – каже Ђурић.

Истиче и да облик града зависи од многих фактора, између осталог и од присутности водене паре и да нема никаквих теорија завере када је то у питању.

– Зрневље града се често судара у кумулонинбусима, тј. тим великим облицима и такође облик града зависи од тога и да ли су присутне водене капљице, да ли је град прозирног или непрозирног облика, када имамо водену пару, то је потпуно природна појава – каже метеоролог Ђорђе Ђурић за „Прва“ ТВ.

– Видели смо мртве птице око нас, било је језиво. Нису издржале ударе града. Кад се смирило и кад смо изашли напоље, све је било бело, али оно што нас је оставило без текста јесте што леденице су буквално у облику људског ока. Никада до сада ништа слично нисмо видели, рекли су шокирани мештани Чачка.

Од среде још обилније падавине и временске непогоде

Пред нама је данас угодан и сунчан дан, али не у свим крајевима Србије.

– Србија је била у три наврата на удару ових снажних нестабилности. Ситуација се стабилизовала. Данас је пред нама један угодан и сунчан дан, али нажалост на југоситоку Србије може доћи до локалног развоја облачности, да буде по који пљусак са грмљавином, али не као претходних дана – каже Ђурић.

Овакво време карактеристично је за Америку и тропске пределе, као и за Европу када се створе идеални услови за то, као што су били претходних дана.

– Почетком седмице имамо нови пораст температура. Оне ће ићи до 35-40 степени и онда поново средином седмице долази до услова за формирање и обилнијих падавина и грмљавинских непогода – закључио је Ђурић на ТВ „Прва“.

Јуче је Србију погодила снажна олуја, позната као суперћелијска олуја, која је широм земље нанела велике материјалне штете. Град је убијао и птице у лету, огромну штету направио је и у Зајечару и Пожеги, а у Новом Саду је, према речима извештача, чак 800 стабала оборено. Градско зеленило Нови Сад за 36 сати имало је чак 354 интервенције.

Драматични снимци стизали су и из Београда, где се види да се за само неколико минута време променило од лепог и сунчаног у катастрофалну непогоду.

Извор: Курир.рс/Блиц