Србија

УСКОРО ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА: Родитељи, ево како да се пријавите за 10.000 динара помоћи

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали позвао је данас све родитеље да се пријаве за 10.000 динара у периоду од 20. авугуста до 20. септембра.

Министар је нагласио да је држава већ три пута давала помоћ грађанима. Право на 10.000 динара имају сва деца старости до 16 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– До краја септембра исплатићемо свим мајкама 10.000 динара за свако дете до 16 година. На тај начин помажемо најмлађима. Очекујемо да ће милион и скоро 200 хиљада деце добити ову помоћ. Желимо да покажемо бригу о најмлађима, рекао је Мали, а пренела Војводина уживо

Он је подсетио колико је Србија напредовала последњих година.

– Прошле године је било 4,4 милијарде евра страних инвестиција. Градимо ауто-путеве, пруге… Ово је рекорд. Снови се полако остварују, рекао је Мали.

Београд ће бити домаћин Светске изложбе EXPO 2027. Наш главни град однео је победу у конкуренцији пет градова. Министар финансија је истакао значај овог пројекта.

– Борили смо се против светских лидера да добијемо EXPO 2027, подсетио је потпредседник владе Србије Синиша Мали.

– Очекујемо више од милијарду евра, мења се свет. Кад је Србија била победник? Сад смо победници, истакао је он.

Мали се осврнуо и на плате грађана Србије и истакао да ће у децембру просечна плата бити 824 евра.

– У плану је да дођемо до 1.000 евра, рекао је.

– Просечна пензија је 2012. године била 204 евра, а са новим повећањем биће 390 евра. Повећање пензија је за две године 55 одсто. И то за време највеће кризе. Ово је никада већа пензија у Србији, истакао је Мали.

Министар је позвао све пензионере да се пријаве за пензионерске картице које им доносе многе погодности.

– Молим вас пријављујте се за пензионерску картицу која ће вам омогућити погодности у малопродајним објектима. До сада се пријавило преко пола милиона пензионера, негде око 600.000. Већ имамо 400 компанија које желе да буду део тог програма. Рекли смо да ћемо од 1. октобра делити те картице свима, додао је Мали.

Наше јавне финансије су стабилне. Држава је отплатила седмогодишњу динарску бечмарк обвезницу у вредности од 95 милијарди динара. Удео јавног дуга је 50,5 одсто у БДП. Наш БДП је сада двоструко већи него пре 10 година, рекао је Мали.

Он је позвао и младе предузетнике да искористе понуду Министарства привреде и пријаве се за помоћ државе.

Извор: Војводина уживо