Србија

МЕТЕОРОЛОГ СВЕ ОБЈАСНИО: Када ће престати олује у Србији?

Фото: Инстаграм принтскрин

ОВИХ дана, олујни ветрови, удари грома и град показали су да се морамо прилагодити временским неприликама и пратити упозорења на опасност од непогода. Климатологе такво време не изненађује. Горан Михајловић из РХМЗ-а каже за РТС да почетак наредне недеље доноси стабилизацију времена, али да у среду стиже ново освежење. Август ће, према његовим речима, бити нешто топлији од просека.

Горан Михајловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће још данас бити на снази упозорење за западне и централне крајеве. То би била изолована појава, али и даље у категоризацији опасна олујно-грмљивинска непогода уз могућност појаве суградице, града и олујног ветра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након тога, почетак недеље донеће стабилизацију. У понедељак и уторак би било претежно сунчано, веома топло, у уторак између 35 и 40 степени максимална температура, али већ у току ноћи ка среди стиже ново освежење и наоблачење које ће захватити најпре север и запад земље и поново донети локалне пљускове и грмљавину. До краја седмице би се затим задржало умерено топло и углавном стабилно време – навео је Михајловић.

Према његовим речима, наша прва припрема када су најављене непогоде је да пратимо информације о времену.

– Извештавање Хидрометеоролошког завода показало се у претходним данима заиста актуелно и ажурно и то је оно што је прва ствар у приправности. Друга је да негде прилагодимо своје активности, да пратимо све оне савете како се понашати пре, у току и након олујно-грмљавинских непогода, јер нажалост и жртве које смо имали углавном су последица непоштовања оних основних правила која су објављена од стране Сектора за ванредне ситуације и пре свега значајна да би се осигурао и обезбедио живот – казао је Михајловић.

Истиче да синоптичка ситуација, распоред ваздушних маса, кретање, тај судар топлог и хладног ваздуха, нестабилност, затим велике количине влаге, различит ветар по висини, односно смицање ветра по висини, све је то условило да имамо ове интензивне олујно-грмљавинске непогоде, организовану конвекцију која је донела у већини крајева разорна дејства.

– Овакве олује нису необичне за лето, али оно што је карактеристика ове године јесте да смо након веома топлог времена имали присуство једне изузетно нестабилне ваздушне масе и то је резултирало овим што смо имали претходних дана – навео је Михајловић.

Август ће, каже, бити нешто топлији од просека.

– Средња температура између 30 и 32, можемо очекивати 10 до 15 тропских дана, то су они дани са максималном температуром преко 30 степени и падавине неће бити у границама просека између 50 и 70 милиметара – закључио је Михајловић.

Извор: РТС