Русија

ЗАХАРОВА ШОКИРАЛА СВЕТ: „Тргују органима, имамо доказе, умешан и ОВК“

Русија има податке да трговином органима владају, или да су, у најмању руку, у то умешани лидери некадашње ОВК-а.

„Једном од вођа ове терористичке организације суди се у Хагу“, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у ауторском чланку за „Расијскују газету“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ОВК и даље функционише, али под другим именом, и постоји могућност да је присутна у Украјини као плаћеничка организација, навела је.

„Одавно је познато да је Украјина постала један од светских лидера у ‘црној трансплантацији’“, написала је Захарова.

Украјину од касних 1990-их година прате скандали везани за илегално вађење органа из тела мртвих, што је погоршало социо-економску ситуацију у земљи, указала је Захарова. „Од раних 2000-их, проблем је у порасту. Додатни подстицај овом процесу дали су оружани државни удар у Кијеву у фебруару 2014. и сукоб у Донбасу који је уследио“, додала је.

ОЕБС је, према њеним речима, 2014. године саопштио да су у масовним гробницама на борбеним подручјима пронађена тела људи са одстрањеним унутрашњим органима, и да су то највероватније жртве илегалних трансплантација.

Након почетка Специјалне војне операције, црно тржиште органа се захуктава, а цео процес је постао лакши након што је кијевски режим усвојио закон који максимално поједностављује активности трансплантолога у земљи, додала је.

Конкретно, децембра 2021. године Врховна Рада је усвојила Закон о регулисању питања трансплантације у складу са којим више није потребно оверавање писмене сагласности живог даваоца или његових рођака за трансплантацију, указала је Захарова.

„Потписи не морају бити оверени. У суштини, они су дозволили да се од деце узимају органи. Значајно је поједностављена процедура узимања органа преминулих који нису пристали да након смрти буду донатори. Сада, дозволу за узимање органа преминуле особе можете да добијете од појединца који се обавезао да ће сахранити тело. На пример, то може бити главни лекар у болници или начелник војне јединице. А право да обављају трансплантацију добиле су, не само државне, већ и приватне клинике“, објаснила је.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТ