Здравље

Ово морате знати! СВИ ПРАВЕ ОПАСНУ ГРЕШКУ С КЛИМОМ! Докторка саветује – никако је не користите овако!

Докторка Анђела из Дома здравља Стари град набројала које симптоме изазивају три кључна летња проблема – топлотни удар, сунчаница и хипертермијски колапс

Метеоролози упозоравају да ће у Србији наредних дана максимална температура бити веома висока, и многима од нас прете нежељене реакције на јаку врућину. Топлотни удар, колапс или сунчаница вребају ако се не придржавамо правила која омогућавају организму да одржи равнотежу. Проблем је и коришћење клима уређаја, који је често подешен на веома ниску температуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекарка опште праксе др Анђела Ратковић из Дома здравље Стари град дала је савете за избегавање ових непријатних појава, које могу бити и опасне нарочито за хроничне болеснике.

„Ретко ко добро подноси овакву врућину, и потпуно здрави људи имају проблем када су велике врућине. Лично мислим да смо сви у повећаном ризику, нарочито јер нас је ова врућина изненада снашла, нисмо се некако ни адаптирали и припремили за њу. Нагло смо ускочили у врућину и сви смо подједнако угрожени“, рекла је она на К1.

Наш организам све што се дешава, рекла је докторка, покушава да регулише и терморегулационим центром поврати у нормалност.

„Кретање и контракција мишића су извор стварања топлоте, ту нам долази тромост, отежано се крећемо и све нам је тешко. Организам покушава да смањи кретање да се не бисмо додатно грејали“, рекла ке она.

„Знојење је последица крвних судова, нарочито периферних, јер организам покушава на периферији да прошири судове и органи су још увек поштеђени, стегнути су крвни судови око њих. Али и знојењем тело покушава да се расхлади“, рекла је докторка.

Клинички, постоје три облика реакције тела на врућину. Који ће се догодити зависи од придружених фактора као што су одећа коју носимо, могућност материјала да „дишу“, течност коју уносимо или не уносимо, и то током дана, а не да попијемо „литар“ воде у тренутку. Исхрана која је тешка, масна, преусмериће циркулацију и имаћемо додатне проблеме. Алкохол, кажу и кофеин, могу погоршати реакцију организма. Најважније је склањати се од врућине, са Сунца, и ношење заштитне опреме.

„Сунчаница настаје када је глава изложена високој температури, шире се крвни судови и отичу можданице, то звучи страшно и може изазвати колапс. Искрено, ретко ће то отићи у погоршање ако се реагује на време, што би било што пре. Нарочито код деце. Деца су рањива и брзо губе течност, лако дехидрирају, најосетљивија су поред хроничних болесника“, казала је докторка Ратковић.

„Ако говоримо о топлотном удару, радници који су напољу на грађевини или слично, у великом су ризику. Ми често саветујемо људе да не излазе напоље, а не бавимо се људима који морају да буду напољу јер тако зарађују за живот“, рекла је докторка.

Посебан је хипертермијски колапс, прегрејаност тела која се најчешће дешава када боравимо у климатизованом објекту.

„Клима не треба да буде у великој разлици од спољашње, не може напољу 40 а унутра клима на 18 степени. Тада повећавамо шансе за колапс, јер нам је хладно. И онда изађемо на 40 степени и крвни судови се нагло прошире. Онда долази до губитка свести, он јесте краткотрајан и није тежак, положимо пацијента, врати се циркулација, освежи се и дође себи. Ретко има дубљи облик нежељене реакције. Све чешће смо у просторима где је клима подешена на ниску температуру, па је ово веома честа појава“, рекла је докторка.

Болеће нас и глава ако је клима уређај подешен на веома ниску температуру, и ако је разлика велика, јер ће тело покушавати и упињати се да одржи хомеостазу, односно равнотежу између одавања топлоте и њеног стварања. Организам ће то радити ужурбано ако имамо велику разлику коју би требало хитно надокнадити.

„Температура је подношљива све док влажност није велика, она онемогућава телу да лучи течност и хлади нас“, рекла је она.

Када се обратити лекару?

„Ако знате да сте боравили дуго на топлом, ако осетите летаргију, успореност, главобољу, мучнину, повраћање, лупање срца, пад притиска… Ако дишете отежано, све су то знаци да потражите помоћ, нарочито ако сте хронични болесник“, рекла је докторка.

„Хроничним болесницима који имају висок притисак, а пију лекове као што су диуретици, нека среде терапију јер дају више течности знојењем. Лекар ће одредити шта би требало модификовати“, рекла је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо