Здравље

Обратите пажњу! ОВО ЈЕ НАЈОТРОВНИЈЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ! Четири начина да са њега оперете отрове и спасите себе болести!

Избегавање конзумирања воћа и поврћа који су највише третирани пестицидима је корак ка здравијем животу. Куповина органских намирница је климав терен јер данас нама нису доступни производи који су 100 одсто органски

Шведски научници су доказали да се инсекти, фунгициди и регулатори раста биљака могу накупити у телима деце и одраслих.

Међутим, ако само две недеље не уносимо у организам храну која је загађена пестицидима, ниво ових токсина у нашем телу пада на нулу.

Ево зашто је важно да избегавамо храну третирану пестицидима:

Здравље мозга: У документима из 2008. године се наводи да се бројни пестициди сматрају неуротоскинима који могу да утичу на мозак сисара и људи. Истраживања су показала да постоји јака повезаност између изложености пестицидима и Паркинсонове болести – хроничног и прогресивног поремећаја кретања.

Ризик од рака: Током 2015. године, Међународна агенција за истраживање рака, обавестила је јавност да глифосат – најчешће коришћени пестицид на свету, вероватно изазива рак.

У извештају из 2011. године откривено је да је глифосат између 60% и 100% узрока загађења ваздуха. У Европи, преко 40% подземних вода је позитивно на глифосат, а Немци су овај пестицид нашли у људском урину. Глифосат је пронађен и у крви људи па чак и у мајчином млеку.

Здравље деце: Деца су подложнија токсинима од одраслих. Америчка академија за педијатрију је упозорила да је изложеност пестицидима у раном узрасту повезана са раком код деце, смањеном конгитивном функцијом и проблемима у понашању. Истраживања су показала да предшколска деца изложена пестицидима имају мању издржљивост, лошију координацију очију и лошију краткорочну меморију од деце која нису била изложена истом нивоу токсина.

Да би се смањио ризик од ових болести, препорука је да се избегава куповина овог воћа и поврћа, осим ако није органско или произведено у вашој башти (јер ви знате колико прскате воће и чиме га прскате):

1. Јагоде

2. Јабуке

3. Нектарине

4. Брескве

5.Целер

6. Грожђе

7. Трешње

8. Спанаћ

9. Парадајз

10. Чери парадајз

11. Краставац

12. Паприка бабура

Тестирање појединих јагода је показало да су прскане са чак 17 различитих врста пестицида, док су грожђе и паприке прскане са 15 врста пестицида.

Уколико нисте у могућности да једете органску храну или сами да узгајате исту, препоручујемо вам 4 начина на основу којих можете да оперете воће и поврће од пестицида:

Прање хладном водом

Истраживања су показала да се од 70 до 80 % пестицида може опрати са воћа и поврћа само хладном водом. Битно је да добро трљате воће и поврће рукама испод млаза воде. Такође, морате да обратите пажњу на пукотине и да их добро оперете (например, јабука око петељке) јер се ту најчешће задржавају пестициди.

Да би се воће и поврће ослободило од пестицида најмање 30 секунди перите воће и поврће испод млаза воде.

Раствор соли

У 4 шоље топле воде растворите 2 кашике соли. У тај раствор потопите воће или поврће па пустите да одстоји 30 до 60 минута. После тога оперите воће и поврће испод млаза хладне воде. Овај раствор може да оштети јагоде па се не препоручује да их перете у њему.

Раствор сирћета и воде

У чинију сипајте воду и сирће у размери 2:1. У тај раствор потопите воће и поврће и пустите да одстоји пола сата до сат времена. Након тога оперите воће и поврће под млазом хладне воде. Осим што ћете га опрати од пестицида, воће и поврће ће дуже трајати након овог прања.

Домаћи спреј

У распршивач сипајте 1 шољу воде, 2 кашике сирћета, 1 кашику лимуновог сока. Испрскајте воће и поврће, сачекајте 30 секудни, па га оперите испод млаза хладне воде. Ово функционише ако сте у журби и не можете да чекате да се воће дезинфикује у раствору сирћета или соли.

Истраживања су показала да је један од бољих начина уклањања пестицида са воћа и поврћа – скидање коре (ако је то могуће). Салати, паприкама и јабукама морате да одсечете оне делове око петељки јер се ту налази највише пестицида и бактерија.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: информер.рс